PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Saksija od ostataka kafe

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Iako je reciklaža postala sastavni deo naših života, ljudi i dalje bacaju tone korisnih materijala. Dizajner Metju Valdman napravio je pauzu u pravljenju futurističkih satova za svoju kompaniju "Nooka" i od ostataka ispijene kafe, koje je sakupljao godinu dana, napravio saksije za cveće.

 

"Živeti u Njujorku je pomalo frustrirajuće pošto ima veoma malo ili gotovo da nema uslova za tzv. organsku reciklažu. Organsko smeće koje na deponiju stiže u plastičnim kesama se ne razgrađuje", kaže Valdman.

 

Iako je prvobitno mislio da će tlo biti pogodno za koloniju pečuraka, Valdman je odlučio da ga pomeša sa ostacima kafe i tako dobije novi materijal. Prvih par nedelja je eksperimentisao, ali bez većeg uspeha, da bi potom pronašao pravu meru smole i kafe i dobio supstancu nalik na terakotu, od kojeg je napravio male sakcije. Tako je nastala prva "Potra".

 

Pretvoriti prototip u produkt masovne proizvodnje bio je sledeći korak i veliki izazov za njega. "Hteli smo da koristimo bio-smolu. Sa tehničke strane, potrebno mu je deset puta više vremena nego poliuretanskoj smoli da bi delovao i očvrsnuo, što u velikoj meri utiče na raspored proizvodnje", objašnjava Valdman.

 

Ipak, rezultat je bio vredan svih nevolja sa kojim se susretao. Kafa je prirodan proizvod - različita zrna deluju drugačije u kontaktu sa bio-smolom, stvarajući masivnu količinu varijacije boja i teksture.