PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Saksija koja prati rast biljaka

  • Objavljeno:
  • 20.1.2015

Italijanski dizajner Emanuele Pizzolorusso kreirao je za kompaniju "Zincere" saksije koje "rastu" zajedno sa biljkama, jer pre ili kasnije, sve biljke prerastu saksiju u koju su zasađene. Dok se menjaju i rastu, njihova staništa ostaju nepromenjena. Posmatrajući to, Pizzolorusso je došao na ideju da napravi "Fold pot" - saksiju koja prati rast biljaka.

 

Koristeći silikonsku gumu koja može da udvostruči svoj kapacitet, italijanski dizajner je osmislio posude koje biljkama u svakom trenutku obezbeđuju dovoljno prostora za razvoj. Potrebno je samo saksiju dopuniti zemljom kako bi dobila odgovarajuću veličinu. Odvod vode vrši se pomoću rupa koje se mogu ukloniti i zatvoriti ukoliko se ne upotrebljavaju.

 

Dok je biljka mala, gornje ivice saksije su savijene. Vremenom, njen koren se razvija i prerasta veličinu posude. Umesto da je presadite u veću saksiju, potrebno je samo da odvijete gornje ivice i dopunite je zemljom jer je materijal od kojeg je napravljena fleksibilan i širi se sa povećanjem zapremine posude.

 

"Fold pot" je jednostavnog dizajna i može se koristiti i u enterijeru i u eksterijeru. Njegov oblik ii boje stvaraju zanimljiv kontrast u odnosu na materijal od kojeg je napravljen. Prodaje se u setu od tri saksije po ceni od 25 dolara.

 

Pročitajte i kako izgledaju eko-saksije koje je američki dizajner Metju Valdman napravio od ostataka ispijene kafe, kao i geometrijski držači za saksije koje je kreirala španska dizajnerka Klara del Portiljo. Ako nemate vremena ili uslova za gajenje pravog vrta, pogledajte kako da za jedno popodne napravite neobične saksije od predmeta koje imate u kući.  

 

 

Foto: Emanuele Pizzolorusso