PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rotirajuća kućna bašta koja štedi vreme i prostor

  • Objavljeno:
  • 22.8.2019

Na radost svih koji vole da voće, povrće ili začinsko bilje gaje sami kod kuće, mlada kompanija "Bace" predstavila je modernu hidroponsku baštu koja rotira biljke kako bi brže rasle.

 

"Rotofarm" je rotirajuća mini farma koja koristi hidroponski sistem za uzgoj biljaka. Ovaj sistem umesto zemljišta koristi samo vodu i mešavinu hranljivih sastojaka, i na taj način smanjuje negativan uticaj na prirodnu sredinu.

 

 

Za razliku od drugih kućnih bašta, "Rotofarm" ima kružni oblik i lagano se obrće tako da jedan krug napravi za sat vremena. Kako je gravitacija jedan od faktora koji usporavaju rast biljke, kruženje u "Rotofarmu" omogućava da biljke trpe manji pritisak i rastu duplo brže.

 

 

Toby Farmer, osnivač kompanije "Bace", pronašao je inspiraciju za dizajn svoje rotirajuće bašte u tehnologiji koju NASA koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. "Verujem da je rotirajuća hidroponika najbolji načina da se povrće uzgaja brže, lakše i efikasnije", kaže Farmer.

 

 

Kućna bašta ne samo što izgleda interesantno, već i štedi prostor u kuhinji. Ako bi se površina na kojoj su zasađene biljke razvila, protezala bi se čak metar i po u dužinu, ali u ovoj formi Rotofarm zauzima svega 30 centimetara kuhinjskog pulta.

 

Izrađena je od čelika, silikona i ojačanog peskarenog stakla.

 

 

U njenom centru nalazi se LED svetiljka koja obasjava biljke. Podeljena je na četiri zone u kojima se svetlost može različito podešavati ili isključivati tako da pruži optimalnu količinu svetlosti ili tame različitim vrstama biljaka.

 

"Gajenjem povrća kod kuće bez pesticida i konzervanasa, proizvodima rok traje sve dok ih ne isečete, ne trošite toliko novca na namirnice i dobijate više slobodnog prostora u frižideru", zaključuje Farmer.

 

 

Kampanja za finansiranje proizvodnje i prodaju rotirajuće bašte biće pokrenuta na sajtu Kickstarter u septembru.

 

Foto: Bace