PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plutajući parkovi u Kopenhagenu

  • Objavljeno:
  • 19.3.2018

Mala drvena ostrva plutaće u luci danske prestonice Kopenhagen. Dizajnirana u okviru projekta "Copenhagen Islands", ostrvca će predstavljati novi javni prostor i pravu atrakciju za stanovnike i posetioce ovog velikog evropskog grada.

 

Australijski arhitekta Marshall Blecher i dizajner Magnus Maarbjerg iz studija "Fokstrot" kreirali su prvo od brojnih ostrva budućeg "parkipelaga". Nazvano "CPH-Ø1", ostrvo čini drvena platforma površine 20 kvadratnih metara u kojoj je zasađeno jedno drvo lipe.

 

 

Ostrvo je izgrađeno rukom u jednom od brodogradilišta u Kopenhagenu, koristeći tradicionalnu tehniku gradnje brodova i lokalne materijale. Njegovom plutanju doprinose i reciklirane plastične flaše koje su ugrađene u platformu.

 

 

"Parkipelag" će brojati ukupno devet ostrva koja će služiti kao nesvakidašnji trgovi namenjeni za okupljanja i kreativna dešavanja. Ove plutajuće zelene zone uneće novu energiju u luku i oživeti zaboravljene delove grada.

 

 

Neka od budućih ostva sadržaće plutajuću saunu, farmu školjki, plutajuće bašte, ili "sail-in" kafe, a svi ovi sadržaji biće otvoreni za javnost.

 

 

"CPH-Ø1" je trenutno smešteno u kanalu Sluseløbet, a sledećeg meseca će poslužiti kao mesto održavanja niza predavanja o budućnosti lučkih gradova.