PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plutajuće drvo vraća prirodu u velike gradove

  • Objavljeno:
  • 24.4.2014

Kao odgovor na porast naseljenosti u urbanim sredinama, holandski ”Waterstudio” je kreirao plutajuće morsko drvo koje bi obezbedilo ravnotežu životne sredine  u prenaseljenim metropolama. Morsko drvo, kompleksna struktura u obliku tornja, bilo bi smešteno u luke i reke velikih gradova kao što je Njujork, kako bi se poboljšao razvoj flore i faune kada je zemljište naseljeno.

 

Struktura bi bila napravljena i namenjena samo biljkama i životinjama, iznad i ispod vode. Sistem kablova omogućava drvetu da se njiše na vetru, dok ga pod vodom čvrsto drži za tlo, a visina strukture može biti prilagođena odabranoj lokaciji.

Ideja je da velike naftne kompanije doniraju gradovima morsko drvo kako bi pokazale svoju društvenu odgovornost i želju za poboljšanjem životne sredine velikih gradova koristeći sopstvenu intelektualnu svojinu.

 

Morsko drvo može biti deo veće mreže u kojoj je više drveća smešteno na određena mesta duž rubova grada, kako bi zaista poboljšali kvalitet sredine.

 

„Lepota ovog dizajna je u tome što pruža sjajno rešenje, istovremeno ne zahteva prostor na skupom zemljištu, a uticaj vrsta koje bi tu živele pokrio bi zonu od nekoliko kilometara oko lokacije gde je usidreno“, objašnjava dizajner.

 

Procenjuje se da je za je za jedno morsko drvo potrebno oko milion evra, a konačna cena zavisi od lokacije, troškova transporta, kao i dubine moskog ili rečnog dna.

 

 

Foto: © Architect Koen Olthuis of Waterstudio.NL