PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pikaplant polica koja zaliva vaše biljke

  • Objavljeno:
  • 8.6.2015

Dizajnerski studio "Pikaplant" iz Amsterdama razvio je novu liniju proizvoda – police, posude i table koje zalivaju biljke. Zahvaljujući njima možete s uživanjem gajiti omiljene biljke u domu, znajući da će uvek imati dovoljno vode.

 

Kako bi izašli u susret svim ljubiteljima mini bašta, dizajneri su osmislili tri različita sistema za automatsko navodnjavanje biljaka.

 

 

Samozalivajuća polica "Pikaplant One" na vrhu ima veliki rezervoar, koji propušta vodu direktno u zemljište u koje su posađene biljke kada je to neophodno.

 

"Ovaj analogni sistem sadrži senzore kojima se meri vlažnost i prekidač – kada polica sa biljkama sadrži dovoljno vode, on blokira protok. Kada biljke upiju svu vodu i polica je suva nekoliko dana, ventil se otvara i voda teče ponovo ka policama", objašnjava Danijel  Sutjajo (Daniel Sutjahjo), dizajner i jedan od osnivača "Pikaplanta".

 

 

"Pikaplant Jar" podseća na terarijum i savršeno je rešenje za male stanove. Biljka zasađena unutar ove hermetički zatvorene staklene posude dobija sve hranljive sastojke koje su joj potrebne.  Lako se prilagodi na nove uslove i brzo stvara i reciklira vodu, tako da ne mora da se zaliva najmanje godinu dana.

 

"Pikaplant Jar" trenutno može da se nabavi samo sa posađenom biljkom arapske kafe. Dizajneri eksperimentišu i sa drugim vrstama i nadaju se da će uskoro proširiti izbor i do kraja godine u ponudu uvrstiti i druge biljke.

 

 

"Tableau" je najnoviji "Pikaplantov" proizvod. Ova samovalivajuća tabla otpušta vodu iz malog rezervoara, ne koristeći struju.  Na njoj mogu da stanu četiri saksije sa biljkama koje se zalivaju iz staklenog rezervoara.

 

"Ventil se zatvara kada podignete rezervoar i otvara kada ga postavite u bazu. Vi samo treba da održavate nivo vode u rezervoaru i vaše biljke će uvek imati dovoljno vode", kaže Danijel.

 

 

Ova tri sistema za samonavodnjavanje predstavljena su tokom Nedelje dizajna u Milanu. Kako bi proširili proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda, dizajneri su pokrenuli projekat na sajtu Kickstarter.com s ciljem da sakupe 80.000 evra.

 

Na tržištu su se pojavili i drugi proizvodi s ciljem da olakšaju gajenje biljaka i u domu i u vrtu. Italijanski dizajner Emanuele Picoloruso kreirao je "Fold pot" - saksije koje "rastu" zajedno sa biljkama. Američki dizajner Metju Valderman napravio je eko-saksije od ostataka ispijene kafe, a španska dizajnerka Klara del Portiljo geometrijske držače za saksije.

 

Foto: Pikaplant