PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet saveta za prolećno ulepšavanje balkona

  • Objavljeno:
  • 22.4.2014

Sa dolaskom lepog vremana svi požele cvetan i mirisan kutak na balkonu svoga stana, a sada je pravo vreme da se za to i pobrinemo. Stoga vam donosimo pet osnovnih saveta za prolećno ulepšavanje balkona, jer je osim želje potrebno znati i neka pravila koja će vam olakšati ovaj poduhvat.

 

1. Obratite pažnju s koje strane duva vetar

 

Pre nego što krenete u kupovinu bilja, cveća i žbunja, obratite pažnju na orijentaciju balkona. Ukoliko je okrenut ka severu gde je uglavnom celog dana senka, nećete moći da koriistite sve biljke. U tom slučaju zaboravite na ruže kojima je za cvetanje potrebno mnogo sunca i zasadite hortenzije penjalice koje tokom leta divno cvetaju.

 

Ukoliko je vaš balkon okrenut  ka jugu, izaberite one biljke koje dobro podnose sunce, kao što su lavanda, jorgovan, jasmin, bambus. Ne zaboravite da uzmete u obzir i vetar, jer će i od njegove uobičajene jačine zavisiti vaš konačan izbor.

 

2. Kupite šarene mirisne biljke i cveće

 

Šarene mirisne biljke unose vedrinu i ambijent čine prijatnijim, pa predlažemo listu najlepših šarenih cvetnih biljaka koje su idealne za gradske balkone, a sade se u aprilu:

 

- Japanski javor

- Lavanda

- Prunus

- Petunije

- Ruža

- Biljke penjalice kao što su jasmin i orlovi nokti

- Oleander

- Mirišljavi geranijum

 

3. Koristite velike saksije

 

Savetujemo da koristite velike saksije i žardinjere kako bi biljke i cveće pravilno napredovalo. Stoga je neophodna procena korena u odnosu na saksiju ili žardinjeru, a posebnu pažnju obratite na žbunje. Vodite se pravilom da je 70 litara najmanja zapremina saksije za žbun koji napreduje do 50 cm visine.

 

4. Birajte biljke koje cvetaju tokom cele godine

 

Ako se odlučite za dugotrajne biljke i ukoliko ih redovno održavate one će zadržati zelenu boju. Tako će vaš balkon biti kolorativan cele godine. Pejzažisti savetuju da kupite ruže, lale, oleander i hibiskus, a najpoznatiji od svih, geranijum, cveta tokom cele godine bez mnogo održavanja.

 

5. Redovno zalivajte biljke i cveće

 

Svi znamo da je redovno zalivanje biljaka jedan od najbitnijih elemenata u održavanju biljaka, ali nije na odmet podsetiti se. Biljke nemaju rezerve vode. Zato, da bi napredovale, proverite da li je zemlja suva kako biljka ne bi uvenula. Ne treba, međutim, ni preterivati s vodom jer pojedine biljke mogu negativno

 

Savete za ambicioznije poduhvate i pravljenje pravih zelenih oaza na terasi možete pročitati u tekstu posvećenom "container gardening" trendu o kojem je naš portal nedavno pisao.