PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet najlepših biljaka otpornih na ekstremne vrućine

  • Objavljeno:
  • 14.8.2014

Svi koji se trude da svoje cveće održe u životu tokom vrelih letnjih dana, znaju koliko je lako gajiti one vrste otporne na visoke temperature. Pogledajte pet najlepših vrsta dekorativnih biljaka koje odlično podnose toplotu i lako se mogu gajiti kao sobne ili baštenske biljke.

 

1. Plumbago auriculata

 

Vrsta „Plumbago auriculata“ vrlo brzo raste i cveta tokom čitavog leta. Odgovara mu puna sunčeva svetlost i vlaga, kao i dobro drenirano zemljište. Ova zimzelena vrsta ima prelepe svetloplave do plave cvetove, često raste kao puzavica a može narasti do 6 metara visine i 3 metra širine u prirodi, ali je značajno manja kada se gaji kao kućna biljka.

 

 

2. Salvia farinacea

 

Visoke, gusto zbijene stabljike sa cvetovima vrste  „Salvia farinacea“ karakteristične su za kasno proleće u toplim predelima Južnog Meksika, Teksasa i Meksika. Boje cvetova variraju od duboke ljubičaste do bele, a kao i druge vrste iz iste porodice, i ova je generalno otporna na štetočine. Najbolje je gajiti ga u vlažnoj, ali dobro dreniranoj zemlji na punoj sunčevoj svetlosti ili u tek delimičnom gladu. Kao sobnoj biljci odgovara joj puna svetlost tokom toplih dana, a potrebno ju je umereno zalivati zimi. Vrlo brzo raste i cveta u leto i u jesen.

 

 

3. Zinnia elegans

 

U prirodi raste do visine od 10 cm do 120 cm, a lako ju je gajiti iz semena. Cveta od proleća do jeseni, a boje njenih cvetova varijraju od bele i bež do pink, crvene, ljubičaste, zelene, žute, kajsije, narandžaste, bronzane. Lako se gaji i brzo raste, pogoduje joj dobro isušena zemlja sa dosta sunčeve toplote. Najbolje rastu u toplim i suvim uslovima, bez mraza, pa se uz te uslove uspešno gaje i u zatvorenom prostoru.

 

 

4. Brugmansia varieties

 

Kada je u punom cvatu, vrsta „Brugmansia varieties“ ima oblik trube i apsolutno je zadivljujuća, zato ne čudi što su poznate i kao „anđeoske trube“. Ovi viseći cvetovi privlače pažnju i, zavisno od sorte, mogu da dostignu visinu i do čak 30 cm. Ova vrsta obožava suva i sunčana mesta, a njeni različiti varijeteti imaju cvetove raznih boja i nijansi, kojima je jedno zajedničko – vrlo zanimljiv cvet.

 

 

5. Petunia

 

Rod Petunia ima 35 vrsta, a u našoj zemlji vrlo se rasprostranjeno gaji kao sobno i baštensko cveće. Petunije rastu od 15 do 60 cm i vrlo su otporne na vremenske uslove. Otporne su na visoke temperature i suvo zemljište, nisku vlažnost, ali i vlažna zemljišta. Mlade biljke lako je uzgajati iz semena, a najveći rast dostižu u kasno proleće. Đubrenje jednom mesečno pomoći će da biljka brže raste.

 

 

Foto: organicgardening.com / southernliving.com / hgtv.com