PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pametan bonsai koji se sam kreće za suncem i traži vodu

  • Objavljeno:
  • 24.3.2019

Svako ko je pokušao da gaji bonsai, vrlo brzo je uvideo da to nije nimalo lako, jer uzgajanje minijaturnog drveta u saksiji zahteva mnogo nege i posvećenosti, i idealno okruženje.

 

Japanska kompanija TDK predstavila je "Bons-AI", projekat koji povezuje ljude i prirodu na originalan način i olakšava gajenje zahtevnih biljaka uz pomoć napredne tehnologije.

 

"Bons-AI" je autonomno, mobilno i interaktivno bonsai drvo opremljeno veštačkom inteligencijom.

Ovo pametno drvo ima mogućnost da se uz pomoć senzora kreće okolo u potrazi za sunčevim zracima. A kada pronađe svetlost, signalizira svoje zadovoljstvo paleći LED lampe koje su integrisane u saksiji.

 

 

Ako oseti da mu nešto treba, drvo će zatražiti vašu pomoć. U saksiji se nalaze i senzori koji kontrolišu da li biljka ima dovoljno vode, i ukoliko primete da zemlja suviše suva, drvo će doći do svog vlasnika i obavestiti ga da mu je potrebna voda tako što će baza promeniti boju.

 

 

Osim toga, "Bons-AI" može razgovarati sa vama i ponuditi emotivnu podršku. Poseduje mali zvučnik preko kojeg može da vam postavi pitanja o životu i pruži inspirativne poruke kroz citate poznatih filozofa.

 

 

"Bons-AI" je opremljen najnovijim tehnologijama kompanije TDK, kao što su:

 

1. Senzor za zemljište koji meri količinu vlage

2. Minijaturna kamera koja je ugrađena napred kako bi kontrolisala kretanje

3. LED panel koji izražava emocije drveta

4. Zvučnik koji služi za konverzaciju

5. 9 osa žiroskopski senzor – jedan od centralnih proizvoda kompanije, koji se koristi za stabilno kretanje

6. Film solarna ćelija – tanka i savitljiva TDK solarna ćelija koja služi kao izvor energije i senzor za svetlost

7. TDK bežični punjač

8. Mikroprocesor koji kontroliše kretanje i konverzaciju

 

Pametna biljka je nastala u okviru projekta "Attracting Tomorrow" kompanije TDK koji ima za cilj razvoj raznih alata i proizvoda koji nas vode ka kvalitetnijoj budućnosti, a kroz ovaj proizvod, kompanija je prvenstveno htela da demonstrira potencijal i široku primenu njegovih komponenti i senzora.