PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite sami spektakularnu sfernu baštu u kući

  • Objavljeno:
  • 31.5.2020

Visok gotovo tri metra, Growroom je kružni paviljon sastavljen od drvenih ploča, koji vam omogućava da uzgajate cveće, povrće ili začinsko i lekovito bilje. Pogledajte kako možete sami da napravite ovu atraktivnu vertikalnu baštu za svoj dom.

 

Kako bi vratili prirodu u grad i podstakli ljude da proizvode sami svoju hranu, studio Space10 je u saradnji sa kompanijom IKEA dizajnirao i podelio uputstvo za izradu drvenog paviljona, a sam dizajn osmišljen je tako da bude što lakši i jednostavniji za sklapanje.

 

Foto: Alona Vibe

 

Dizajn za gradsku sredinu

 

Lokalna proizvodnja hrane ima brojne pozitivne uticaje kako na životnu sredinu, tako i na kvalitet naše ishrane, međutim, tradicionalne bašte zauzimaju previše prostora, a svaki metar dostupnog prostora je dragocen u urbanim sredinama.

 

Zato je Growroom dizajniran kao vertikalna bašta, koja zauzima malu površinu zahvaljujući dimenzijama od 2,8 x 2,5 metara. Paviljon omogućuje da se povežemo s prirodom najpre negujući biljke, a zatim i ubirući mirisne i ukusne plodove rada.

 

Foto: Alona Vibe

 

Jednostavna izrada

 

Ceo paviljon izrađuje se od samo jednog materijala – drveta, a da biste ga napravili biće vam potrebno 16 šperploča. Zatim vam sledi poseta radionici koja poseduje CNC mašinu (za kompjutersku 3D obradu drveta) kako biste izrezali ploče i dobili potrebne elemente koji izgledaju ovako:

 

 

 

Sve fajlove koji su potrebni za CNC mašinu kao i detaljna uputstva za izradu možete preuzeti na OVOM LINKU, a mi vam na sledećim fotografijama otkrivamo kratak pogled na proces izrade paviljona.

 

 

 

Foto: Niklas Adrian Vindelev