PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite mini jezero u bašti

  • Objavljeno:
  • 4.8.2014

Jezerce u vrtu san je svakog ljubitelja bašte. Vrlo su dekorativna, unose mir i sklad između čoveka i prirode, a mi vam dajemo savete za njihovo lako pravljenje i održavanje.

 

Najpo­volj­nije vreme za pripremu i uređenje mini jezera je kasno proleće ili leto, a uz malo dobre volje i truda možete ga jednostavno napraviti sami. Pravilo je samo jedno: bez obzira na izbor biljaka i materijala od koga ga pravite, potrebno je da ga što bolje uklopite u već postojeći prostor. Dakle, kalup ili bazen za vrtno jezerce obavezno postavite na sunčano mesto, visoke biljke zasadite u dubljem, a niže na rubnim delovima jezerceta. Dovoljan je kalup odgovarajućeg oblika koji će držati vodu, koju možete menjati ručno, ili jednostavno postaviti creva ili cevi za odvod i dovod vode.

 

1. Odabir položaja

 

Pri odabiru položaja jezera u vrtu obratite pažnju na količinu svetlosti, jer manjak sunčevih zraka sprečava rast biljaka. Da bi vegetacija bila uspešna, neophodno je da bude izložena sunčevim zracima četiri do šest sati dnevno. Ukoliko jezerce nameravate da postavite ispod stabla, imajte na umu da ćete u jesen imati puno posla oko skupljanja otpalog lišća koje može da začepi odvode za vodu.

 

2. Napravite jezerce

 

Nakon pripreme terena, sledi kopanje rupe u koju ćete smestiti kalup. Na dno jame naspite sloj peska debljine oko 10 centimetara uz pomoć kojeg ćete bolje pode­siti bazen. Kalup zatim napunite vodom do trećine dubine, a njegove ivice prekrijte ravnim kamenim pločama koje možete spojiti malterom ili praznine popuniti šljunkom. Nakon toga ceo bazen ispunite vodom.

 

3. Posadite biljke

 

Sledeći korak je sadnja. Biljke u vodenoj oazi osim estetske, imaju i praktičnu ulogu - smanjuju rast podvodnih algi i stvaraju kiseonik neophodan za ekološku ravnotežu. Shodno tome, da biste izbegli nekontrolisano širenje i zamućivanje vode jezerceta, posadite ih u mrežaste saksije.

 

Pri odabiru sadnica budite umereni, jer manje bilja­ka daje veći efekat. Idealne biljke za vrtno jezerce su lokvanji (Marliacea chromatella), ševar (Typha angustifolia), vodeni ljiljan (Pontederia cordata) i mini iris (Sisyrinchium californicum), koji cveta u maju i junu. Visoke biljke prvo zasadite u dubljem delu, a zatim pređite na rubne površine. Lokvanje najpre postavite u plitku vodu kako bi brže napredovali, a nakon par nedelja ih spustite na duplu dubinu (30-45 cm).

 

Probajte i uverićete se da pravljenje zanimljivog jezerca u bašti i nije tako komplikovan poduhvat. Možete ga ukrasiti biljkama i ukrasnim kamenom po sopstvenom ukusu. Ovaj vodeni kutak sinonim je za mir, opuštanje i beg od užurbanog načina života. Pogledajte galeriju sa fotografijama koje prikazuju postupak izrade jezerca u bašti.