PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite atraktivan terarijum u samo 5 koraka

  • Objavljeno:
  • 3.5.2020

Ako volite biljke, ali nemate dovoljno prostora za baštu, terarijum predstavlja sjajan način da negujete svoju ljubav i istovremeno ukrasite enterijer na unikatan način. Pored toga što je atraktivan i dekorativan, terarijum je lak za održavanje i prosto pleni pažnju kojem god prostoru da se nađe.

 

Ovaj minijaturan ekosistem predstavlja kolekciju malih, dekorativnih biljaka koje rastu zajedno u zatvorenom okruženju. Kreiranje terarijuma je jednostavan posao, ništa komplikovaniji od obične sadnje cveća, a prava lepota ogleda se u tome što je finalni izgled terarijuma nepredvidiv – razvijaće se dalje pred vašim očima.

 

 

Pa bilo da tragate za interesantnim dekorom za vaš dom ili želite da razvijate svoju ljubav prema biljkama i kreativnost, predlažemo da probate da napravite terarijum u pet jednostavnih koraka.

 

Potreban materijal

Staklena tegla

Šljunak ili pesak

Aktivni ugalj

Zemlja

Biljke

Manji alat za baštovanstvo

 

 

 Terarijum se pravi u pet jednostavnih koraka:

 

1. Stavite šljunak na dno staklene posude

2. Dodajte aktivni ugalj

3. Postavite zemlju

4. Dodajte biljke po vašem izboru

5. Zalijte koren biljaka

 

 

Postupak pravljenja terarijuma:

 

Za izradu terarijuma potrebna je posuda visokih ivica ili staklena tegla sa poklopcem. Pronađite posudu dovoljno veliku da omogućite biljkama da rastu (vrlo često su to paprati), a da i dalje ostave malo prostora na vrhu i stranama. Posuda bi trebalo da ima veliki otvor, kako biste rukom mogli da napravite terarijum, a u obzir može da dođe i ona sa uskim otvorom, ali morate baratati štapićima ili pincetom.

 

 

Najpre postavite sitan šljunak ili pesak koji će služiti za dreniranje, a najbolje je postaviti ih u sloju 1,5 do 3 cm.

 

Aktivni ugalj pročišćava vodu i jedan sloj preko šljunka biće vrlo koristan u vašem terarijumu, ali ne možete koristiti brikete koje koristite za roštilj.

Nakon prethodna dva sloja, na red dolazi sloj baštenske zemlje u debljini 2 do 5 cm, u zavisnosti od visine posude.

Nemojte koristiti već postojeću zemlju, jer može sadržati mikroorganizme, već onu kupovnu.

 

 

Koje biljke možete koristiti

 

Najčešće se postavljaju paprati i mahovine. Međutim, u obzir dolazi veliki broj biljaka po izboru.

Pogodne su i skoro sve vrste mahovina, koja često predstavlja centralnu figuru terarijuma. Možete da koristite maltene bilo koju vrstu mahovine koju nađete u prirodi, ali gledajte da ne sadrži mrtvo lišće ili mrtve insekte. Najbolje je pronaći vrstu koja ne raste previše brzo, kako ne bi prerasla terarijum.

 

Takođe možete koristiti sukulente i vazdušne biljke.

 

Osim sa vrstom biljaka, možete se poigrati i vrstama posuda u kojima ćete napraviti ovu mini kreaciju. Vaš izbor mogu da budu staklene tegle, ali čak i male sijalice koje ćete ispuniti zemljom i biljkama. Budite kreativni i uživajte u rezultatima.

 

 

Foto/video: ProFlowers / thanhpho2112 / jeonsango from Pixabay