PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najzeleniji most na svetu

  • Objavljeno:
  • 22.6.2014

Tvorac projekta Tomas Hedervik (Thomas Heatherwick) poznat je po spektakularnom dizajniranju dela svečanog otvaranja Olimpijskih igara 2012 u Londonu, a njegov "Heatherwick Studio" radi na ovom projektu u saradnji sa inženjerkom kancelarijom "Arup" i pejsažnim dizajnerom “Dan Piarsonom”, a planirani rok za završetak radova je 2017. godina.

 

Most, ukupne dužine 367 metara, imaće dve staze odvojene drvoredom i zelenilom, a Tomas Hedervik tvrdi da je Londonu potreban upravo ovakav most, odnosno most koji je bolji za pešake od postojećeg Vaterlu mosta (Waterloo Bridge). 

Budući Baštenski most (The Garden Bridge) biće prijatno mesto za pešake, uneće još zelenila u urbanu sredinu Londona i još više će približiti dve strane grada.

 

“Ideja je jednostavna, a to je povezivanje severnog i južnog dela Londona vrtom prepunim cveća i drveća”, rekao je Hedervik tokom predstavljanja projekta i dodao da će prelazak preko mosta biti najsporiji način da se dođe od jednog do drugog kraja grada.

 

“Ljudi će se sigurno zaustavljati da uživaju u cveću i posmatraju panoramu grada. Verujem da će ovaj most stanovnicima i posetiocima Londona doneti spokoj i dašak magije”, kaže poznati dizajner. 

 

Izgradnja mosta nije izgledala tako izvesto pre godinu dana jer se činilo da će biti teško pronaći dovoljno novca za njegovu izgradnju, ali britanska vlada, kako piše ”Independent”, obećala da će izdvojiti 36 miliona evra za ovaj jedinstveni pešački most koji je zamišljen kao oaza mira u prestonici Velike Britanije. 

 

Zahvaljujući potezu Vlade, ali i privatnim donacijama, već je prikupljeno pola od neophodnih 180 miliona evra, tako da je sada sasvim izvesno da će već za tri godine London dobiti najzeleniji most na svetu.

 

Pogledajte video koji prikazuje kako će izgledati prvi baštenski most u Londonu: zvaničan video za Baštenski most studija Heatherwick.

Foto: heatherwick.com