PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najviša vertikalna bašta na svetu

  • Objavljeno:
  • 16.12.2013

Botaničar Patrik Blank osmislio je najvišu vertikanu baštu na svetu na fasadi kule "One Central Park" u Sidneju.

 

Blank će zajedno sa Žanom Nuvelom, francuskim arhitektom koji je projektovao zgradu, do kraja godine postaviti biljke na fasadu visoku 166 metara i stanovnicima australijske prestonice prirediti prizor koji oduzima dah.

 

"One Central Park će zajedno sa mojom vertikalnom baštom izgledati kao da lebdi u vazduhu. Zgrada na čijim zidovima rastu biljke biće nešto sasvim novo, dosad ne viđeno u Sidneju", kaže Blank, koji dizajnira "žive zidove" više od 30 godina.

 

 

Vertikalnu baštu čini 190 autohtonih australijskih i 160 egzotičnih vrsta biljaka. Polovina fasade biće prekrivena grmljem kako bi se stvorio utisak da se zelenilo iz okolnog parka širi i stapa sa zgradom.  

 

"One Central Park" čine dve kule sa 16 i 33 sprata. Kompleks, pored 624 stana, uključuje i tržni centar, restorane, kafee i kancelarijski prostor. U višoj kuli smeštena su 38 luksuzna penthaus apartmana. U njenom podrumu nalazi se heliostat, koji pomoću motorizovanih ogledala usmerava sunčevu svetlost ka vrtu. Tokom noći vertikalnu baštu osvetljavaju konzole sa LED svetiljkama, koje je instalirao umetnik Žan Kersale.

 

U junu ove godine organizovan je javni obilazak "One Central Park"-a. Očekuje se da će projekat biti okončan u januaru 2014.