PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najveći zeleni zid na svetu

  • Objavljeno:
  • 28.7.2014

Stambena zgrada “Tree House” koja se nalazi se u Singapuru ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao objekat sa najvećim zelenim zidom na svetu, čija površina iznosi čak 2.300 kvadratnih metara.

 

Investitori očekuju da će im zeleni zid godišnje štedeti više od 500.000 dolara kroz uštedu energije i vode, jer će zeleni spoljni zid smanjiti apsorpciju toplote, što bi moglo da dovede do uštede energije između 15 i 30 odsto.

 

Zgrada se nalazi u mirnom delu Singapura, visoka je 24 sprata, a osim zelenog zida poseduje i druge održive tehnologije kao što su prozori koji redukuju gubitke toplote i senzore koji detektuju kretanje i uključuju ili isključuju rasvetu. Sve terase stanova takođe će biti ušuškane u zelenilo.

 

Vertikalna bašta koja krasi zid ove zgrade će osim ušteda novca umanjiti i zagađenje prirode, jer smanjiti ugljenični otisak stambene zgrade filtriranjem zagađivača i ugljen-dioksida iz vazduha.

 

Za izgradnju ovog jedinstvenog objekta zaslužna je kompanija „City Developments Limited“, a projekat je završen prošle godine.

 

Foto: inhabitat.com