PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najromantičnija bašta na svetu

  • Objavljeno:
  • 24.11.2014

Botanička bašta Ninfa koja se nalazi u blizini Rima nedavno je proglašena je za najromantičniju baštu na svetu. Rađena je u engleskom stilu i potiče iz 19. veka, kada je aristokratska porodica Kaetani preuzela zemlje koje su vekovima bile napuštene u blizini Ninfe, grada koji je napušten još u srednjem veku. Grad koji je nekada imao 150 kuća i sedam crkava bio je stajalište za hodočasnike i trgovce na drevnom rimskom putu, ali je uništen tokom građanskog ratom, a kasnije postao i utočište umetnika.

 

Danas baštom upravlja Fondacija koja nosi ime po Rofredu Kaetaniju,  muzičaru i štićeniku mađarskog kompozitora Franca Lista, koji je osmislio potočiće i vodopade, stvorivši tako opčinjavajuće melodije bašte. 

 

Kaetanijeva supruga, Amerikanka Margerit Čapin, dodala je bašti ruže, irise, petunije i paviljon bambusa. Često je provodila vreme u njoj zajedno sa prijateljima Virdžinijom Vulg, Tenesi Vilijamsom, Trunapom Kapotijem, Albertom Moravijem i Pjerom Paolom Pasolinijem.

 

Danas baštu udaljenu oko 70 kilometara od Rima krasi 1.300 različitih vrsta biljaka, uključujući i one retke biljke iz Brazila, Irana i Severne Afrike. Banane, američki ljiljani i japanski javor takođe se mogu videti pored ruža koje su obgrlile 21 metar visok čempres, a sofisticirani izgled upotpunjuju i specijalni aranžmani biljaka iz celog sveta.

 

U sklopu bašte nalaze se i ruševne rimskog mosta, stara carinarnica i bazeni sa pastrmkama i florom. Inspirisan igrom svetlosti i vode na zidovima carinarnice, italijanski pisac Ðorđo Basani napisao je baš na ovom mestu i roman "Vrt Finci-Kontijevih".

 

"Basani se pred smrt vratio ovde, poslednji put. Bio je veoma bolestan i uz težak uzdah mi je rekao: Sad mogu da umrem", kaže šef Fondacije Rofredo Kaetani Lauro Marčeti za AFP.  

 

"Noću, na tzv. slavujevom mestu, i danas slušamo neponovljivi koncert ptičijih pesama i vode", dodaje Marčeti.

Stoga ne čudi što od aprila do novembra “Ninfu” poseti oko 55.000 posetilaca iako se vrt ne reklamira, već se do njega dolazi isključivo "usmenom" preporukom.

 

Pogledajte video i bar na kratko osetite neponovljivu lepotu najromatičnije baste na svetu.