PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Londonski "živi zid"

  • Objavljeno:
  • 17.12.2013

Vertikalna bašta visoka 21 metar sa 10.000 biljaka i 16 tona zemlje postavljena je na fasadi hotela "Palas" u Londonu. Ovaj bujan "živi zid", najveći u  britanskoj prestonici, osim što prilači pažnju svojom lepotom, sprečava poplave, prikuplja kišnicu, reguliše temeperaturu i kvalitet vazduha unutar hotela...

 

Zeleni zid, koji je dizajnirao Geri Grant, pokriva čitavu fasadu hotela i prostire se na površini od 350 kvadratnih metara. Na osnovu preporuke Kraljevskog društva za hortikulturu, u bašti je zasađeno više od 20 različitih vrsta biljaka – cveća, jagoda, paprati, zeljastih biljaka... Grant je cveće birao tako da cveta tokom cele godine kako bi privuklo ptice, leptire i pčele i tako podstaklo biološku raznovrsnost u gradu.

 

Kvart Viktorija, u kojem se nalazi hotel "Rojal", podložan je plavljenju tokom kišnih perioda. Jedinstveni dizajn “živog zida” omogućava prikupljanje kišnice sa krova hotela pomoću specijalno izrađenih rezervoara. Kišnica koja se sakupi u rezervoarima polako prolazi kroz sistem kanala u zidu, navodnjavajući biljke i istovremeno smanjujući rizik od površinskih poplava.

 

"Stvorili smo samoodrživ drenažni sistem", kaže Grant.

 

Gradonačelnik Londona Boris Džonson podržao je ovaj projekat u nadi da će sprečiti česte poplave. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, oko 534.000 imanja u britanskoj prestonici nalazi se u okviru Temzine poplavne zone, dok je svako četvrto u stalnom riziku od poplave.

 

Baštu će održavati kompanija "Treebox".