PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kućna sreća - idealna biljka za dom

  • Objavljeno:
  • 7.10.2015

Kućna sreća je biljka za koju se veruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng šui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

 

Iako podseća na mahovinu, ovo cveće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Njen latinski naziv je Soleirolia soleirolii, potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtevna za održavanje.

 

Prednost gajenja kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvećem. Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cveta, tako što će kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

 

 

Nega

 

Nega kućne sreće podrazumeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lepo će napredovati na blago senovitim mestima, pa ako je držite u kući, izaberite za vašu kućnu sreću mesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sever. Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

 

Zalivanje

 

Kućna sreća traži redovno zalivanje, ali ne i preobilno da koren ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vreme fajtati mlakom odstajalom vodom.

 

Presađivanje 

 

Kućna sreća ne zahteva presađivanje. Reč je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kome ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Koren je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće saksije.

 

 

Razmnožavanje i rezidba

 

Da biste postigli željeni i lep oblik biljke, na proleće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsečene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne izdanke.


Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mešavinu peska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će pustiti žilice.

 

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan deo odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

 

Kućna sreća i njeno gajenje u vrtu

 

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica, stazica u vrtu ili pored kapije i ograde. Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvetnicama.

 

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću neretko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje. Ipak znajte da temperature koje su niže od 7 stepeni, kućna sreća u vrtu neće lako podneti. Ako su u žardinjerama, unesite ih unutra kada je hladno.

 

 

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora, voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svetla.

 

Ako je zimi ostavite u vrtu, promrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim prolećnim sunčevim zracima poterati nove izdanke i početi da se razvija i pušta zelene listiće.

 

Nertera Granadensis

 

Trebalo bi pomenuti još jednu bijku koja je takodje poznata pod imenom kućna sreća (latinski naziv: Nertera Granadensis). Zovu je još i koralna mahovina. Potiče sa Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta žbunasta višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uslovi gajenja, svetlost i toplota.

 

Ova biljka formira lep zeleni tepih po kome su posute oranž bobice, sveže i preko zime, a posebno je lepa i kada cveta – u proleće ili početkom leta, žutim ili belim sitnim cvetovima.
 

Nju možete razmnožiti u proleće deljenjem korena ili semenom. Seme se dobija iz narandžastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite semenke koje možete posejati. U bašti se, ipak, gaji kao jednogodišnja biljka.

 

 

 

Izvor: cvecarstvo.com

Foto: pinterest.com / shutterstock