PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kako pravilno gajiti kaktuse

  • Objavljeno:
  • 9.7.2015

​Nijedna druga biljka ne pruža toliko mogućnosti za dekoraciju, ukrašavanje i aranžiranje kao kaktus. Zato su najpopularnije biljke sukulenti koji ne traže mnogo nege. Međutim, postoji izraz "ubijen kaktus", što vlasnik može da uradi zanemarivanjem ili zbog previše brige.  Da vam se to ne bi desilo ako se opredelite za ovu bilju, pratite nekoliko saveta koji slede i imaćete predivne kaktuse u svom domu, dvorištu ili bašti.

 


   Kako gajiti mini kaktuse

 

   Minijaturne kaktuse lako možete gajiti u sasvim malim posudama, a lepim primercima ukrasiti          svoj dom ili kancelariju. Pročitajte naše preporuke za gajenje ovih zanimljivih biljaka.


 

 

Sunce 

Kaktusima je potrebno što više svetla da bi rasli i cvetali, ali ne smeju da budu izloženi jakom suncu po čitav dan. Zato je idealna pozicija prozor, balkon ili bašta na jugoistočnoj strani. Kaktusi se na svetlo posle zime iznose postepeno, a sa prvim vrućinama sklanjaju sa direktnog sunca. Veštačko svetlo (sijalice ili neonke) pomaže, ali nikako ne može da zameni prirodnu svetlost. 

 Zemlja 

Početnicima je najmudrije da kupe supstrat za kaktuse, a treba da biraju one koji se zasnivaju na tresetu, imaju dosta kvarcnog peska ili kokosovih vlakana. Obavezno treba dodati grubog pesak ili kamenčića kako bi supstrat bio porozan.

Supstrat treba da sadrži polovinu kamenčića i krupnog peska. Idealno bi bilo mlađe biljke presaditi svake godine u proleće da im se pruži svež supstrat i mesto za rast. To je korisno, jer je važno redovno pregledati korenje zbog eventualnih bolesti ili korenskih vunastih vašiju. 

 Zalivanje 

Pogrešno je verovanje da kaktusima ne treba voda, ali je još gore ukoliko se stalno zalivaju. Zalivaju se kad je zemlja potpuno suva ili spremna da popuca. Zimi jednom mesečno, a leti treba pipati zemlju, pa čim je suva kad se zagrebe - vreme je za zalivanje mekom vodom.

 

Plastične saksije su lakše, jeftinije, zahtevaju manje zalivanja i lako se operu. Jedina mana je što ne apsorbuju vlagu, ali su najbolje rešenje za početnike sa malim kaktusima. Glinene saksije daju stabilnost visokim biljkama, odlično apsorbuju vodu, ali se stvaraju alge i traže jače police. 

Stubaste vrste treba saditi u saksije čiji je prečnik kao polovina visine biljke. Posuda mora da ima rupu za odlivanje vode, a preko nje treba staviti komadić cigle ili mreže da bi se sprečilo rasipanje supstrata iz posude. 

 


 

 

Pravila

 

Nakon osnovnih pravila koja se odnose na sunce, zemlju i zalivanje, preostaje još samo da naučite i uvek imate na umu nekoliko univerzalnih pravila:

 

  •  Više kaktusa ugine zbog viška nego zbog manjka vode
  •  Zemlja mora da se isuši između dva zalivanja
  •  Što je biljka lisnatija, više joj vode treba
  •  Manja biljka se isuši pre nego veća
  •  Biljke u keramičkim posudama zahtevaju više vode nego one u plastičnim
  •  Što su veće posude u kojima su biljke, to ređe treba zalivati
  •  

 

OBAVEZNO PROČITAJTE: Kako gajiti citruse u kući

 

Izvor: Novosti  / Kuća stil

Foto: pixabay.com