PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako odabrati i negovati biljke za kancelariju

  • Objavljeno:
  • 5.3.2015

Koristi od prave, zelene biljke u radnom prostoru gotovo da su neprocenljive. Zelenilo ulepšava prostor, smanjuje stres, povećava elan i pročišćava vazduh, a mnoga istraživanja  pokazuju da ćete kao rezultat toga biti 40% produktivniji i 50% kreativniji. Zato o kupovini biljaka za kancelariju razmišljajte kao o elementu koji će doprineti napretku vaše karijere, a ne kao o nečemu sporednom.

 

Stoga u nastavku otkrivamo osnovne savete za odabir i negu biljaka za kancelarije, koji će vam pomoći da svoj radni kutak oplemenite i učinite inspirativnijim. 

 

Odaberite najprikladniju biljku u 4 koraka

 

1. Fokusirajte se na biljke kojima nije potrebno mnogo nege, pa neće ispaštati ako preskočite zalivanje ili dva jer ste preokupirani poslom.

 

2. Ako na vašem radnom mestu nemate mnogo prirodne svetlosti, kupite zamiju, afričko koplje (poznata i kao cilindrična sablja ili cilindrična zmija biljka) ili filodendron.

 

 

3. Ako imate dosta svetlosti, nabavite krasulu, paprat ili kaktus.

 

4. Odaberite biljke koje pročišćavaju vazduh. Naši favoriti za radni prostor su fikus (Ficus elastica),  dracena (zmajevo drvo), drvo mira i afričko koplje.

 

 

Osnovni saveti za negu biljaka

 

1. Upoznajte vašu biljku. Stavite je na sto, proverite zemlju – ako je prvih 3 do 4 cm zemlje suvo, potrebno joj je zalivanje.

 

2. Ne dozvolite da tacna saksije bude puna vode duže od 30 minuta. Prospite višak vode.

 

3. Zimi je grejanje u prostorijama jače, pa često vazduh bude suv. Zato je u takvim uslovima, biljkama potrebno dodatno zalivanje.

 

4. Ako vam je ovo prva biljka, obavezno pročitajte i Top 10 pravila za gajenje sobnih biljaka.

 

5. Biljkama kao i ljudima najviše prija temperatura između 19 i 23 stepena. Stoga nemojte postavljati vaše biljke blizu ventilatora, radijatora i ulaznih vrata, koji mogu prouzrokovati promaju, povišenu ili nisku temperaturu.

 

Savete za aranžiranje možete pronaći tekstu 9 sjajnih trikova za dekoraciju enterijera biljkama, a ako vam se kancelarija nalazi u centru grada ili je izložena duvanskom dimu i negativnom zračenju, obavezno pročitajte kojih osam biljaka najbolje prečišćavaju vazduh.

Foto: thesill.com / environmentsbymiko.com