PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako napraviti zelenu oazu na terasi

  • Objavljeno:
  • 6.3.2014

Bašte na terasama ili takozvani "container gardening" postao je popularan trend među ljubiteljima bašti koji su ograničeni prostorom te je ovaj pojam postao sinonim za umetnost u eksterijernom dizajnu. 

 

Obrada bašte na sopstvenoj terasi ne zahteva mnogo vremena, a vrlo je izdašan hobi koji vam, umesto odlaska na pijacu, omogućava da samostalno gajite voće, povrće i začine. Na vama je samo da nađete rešenje za prostor, odaberete biljke i naravno pozabavite se izgledom vaše buduće bašte.

 

1. Kako organizovati prostor

 

Bašta na terasi zahteva dobru organizaciju prostora, pa razmatranje nacrta terase može biti vrlo korisno i u organizaciji i odabiru biljaka. Pri tome posebno treba voditi računa da vam svaka biljka bude dostupna i da ne zaklanja svetlo drugoj.

Ako je prostor mali preporučljivo je da se biljke sade po vertikali, na više nivoa koji će vam omogućiti da posadite veći broj biljaka na manjem prostoru.

 

 

2. Osmisliti atraktivan dizajn

 

Bašte na terasi prate iste principe eksterijernog dizajna kao i “normalne“ bašte. Treba obratiti pažnju na odabir žardinjera, skladnih visećih korpi, naslona, polica i raznih držača koje ćete koristiti da bi vizuelni utisak bio što bolji.

 

Birajući žardinjere koji se uklapaju u okolinu po boji, teksturi, materijalu i obliku možete smanjiti i vizuelnu “gužvu“, a izborom biljaka različitih veličina i boja možete dobiti vrlo interesantne kontraste.

 

Da bi vaša bašta izgledala što atraktivnije, korisno je popuniti svako otkriveno mesto u saksijama, pa koristite staklene ili obične kamenčiće, šljunak ili mahovinu.

 

Uz voće, povrće i začine vaša bašta na terasi može dobiti i na volumenu. Korisno je posaditi i lisnato bilje koje varira u oblicima, teksturama i nijansama, jer će bašta izgledati atraktivnije i bogatije.

 

 

3. Šta saditi

 

Najizdašnije povrće koje možete zasaditi na vašoj terasi su čeri paradajz, salata, plavi patlidžan, krastavac i ljute papričice. Možete takođe saditi jagode, limun i jabuke. Pri izboru vodite računa o tome da će sati sunčeve svetlosti i temperatura uticati na uspeh i brzinu razvitka vaše bašte, pa birajte biljke koje zahtevaju slične uslove uzgajanja, navike rasta i cikluse cvetanja.

 

 

4. Kako održavati baštu

 

Bašte na terasi su zbog visine podložne problemima sa oprašivanjem, pa je preporučljivo da ih ručno oprašite i oslobodite polen.  

 

Koristite baštensku zemlju kada sadite vaše bilje i menjajte je jednom godišnje, a staru zemlju reciklirajte i iskoristite kao deo đubriva.  Bitno je postaviti mrežu preko rupica za drenažu da biste sprečili štetu koju nanose insekti, pogotovu u letnjem periodu.

 

Povrće posebno treba redovno zalivati. Redovno proveravajte površinu zemljišta pogotovo u toku leta kada korenje raste, a plod se razvija. 

 

Baštu zalivajte dva put dnevno uz upotrebu organskih đubriva svake tri nedelje u zavisnosti od toga koliko brzo rastu biljke. Možete se takođe poslužiti proizvodom Soil Sponge koji drži vlagu u slučajevima neredovnog zalivanja, a posebno se preporučuje za biljke koje su izložene direktnom suncu i vetru. 

 

Pre nego što posadite biljke u odabrane saksije, zalite ih u njihovim originalnim saksijama, a  nakon zasađivanja sprovedite osnovni sistem navodnjavanja tako što ćete postaviti fleksibilne cevi kroz koje će postepeno kapljati voda.

 

 

 

Uređenje ovih zelenih oaza izazov je za svakoga ko želi da jednostavnu i uglavnom nezanimljivu terasu karakterističnu za urbane sredine pretvori u svojevrsni produžetak u prirodu. Mogućnosti su brojne, a na vama je da osmislite kako će izgledati vaš urbani kutak za opuštanje.  

 

 

 

 

Tekst: Sandra Žuvela

Foto: gardenista.com / myposterama.com / epod.usra.edu