PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako gajiti mini kaktuse

  • Objavljeno:
  • 19.5.2014

Mini kaktuse možete gajiti u sasvim malim posudama, udružene u većim posudama ili u staklenim terarijumima. Njihova lepota je u raznovrsnosti i lakoći gajenja, a samo pogled na vaš mali cvetak osvežiće vaš radni ili životni kutak.

 

Preporučljive vrste mini kaktusa su Jade, Echeveria, Sedum, and Euphorbia, ali i Aeonium i Echeverias iz porodice Crassulaceae i Opunta Microdasys. Ako gajite različite vrste u zajedničkim posudama, obavezno uskladite vrste koje vole slične uslove.

 

Da biste zasadili mini kaktuse možete koristiti lišće, zasečene stabljike ili korenje. Ako koristite korenje morate ga obraditi i smanjiti na potrebnu veličinu pre sadnje. Ako koristite listove, postavite ih na zemlju ili zasadite u zemlju, a oni će proklijati. Posadite ih u sasvim maloj saksiji, a ako ih sadite u bašti, nemojte ih raštrkati, jer ove vrste najbolje izgledaju i uspevaju kada rastu zgusnute.

 

Ključna preporuka za gajenje ovih vrsta ogleda se u tome da im ne treba mnogo vode. Ako se previše zalivaju uvenu ili istrule, pa se, pored treseta i zemlje, na dno stavljaju sitni kamenčići kako bi se voda proceđivala. Zalivaju se otprilike jednom nedeljno tokom kasnog proleća i leta, a na jesen i zimu tek jednom mesečno.

 

Karakteristično za ove vrste je da ih treba obilno zalivati, zatim ocediti, a ponovo se zalivaju tek kada im se zemlja sasvim osuši. Dobro je zaliti ih rano ujutru, kako bi tokom dana mogle da upiju vodu. Treba izbegavati direktno kvašenje listova, zbog eventualnih opekotina nastalih direktnim izlaganjem suncu.

 

Kaktusi izuzetno vole sunce. Potrebno ih je držati na južnim, zapadnim pa i istočnim stranama, a tako da budu izložene suncu najmanje tri sata dnevno. Uz to, treba voditi računa o opekotinama zbog prekomerne direktne izloženosti najjačem suncu.

 

Poigrajte se i dizajnirajte svoj kutak za kaktuse, koji su idealni za dekorisanje, a potrebno će vam biti malo kamenčića i figurica. Ako želite da imate minijaturnu verziju bašte u svojoj saksiji, uzmite plitku veću saksiju i u nju zasadite različite vrste sukulenata, a zatim ih ukrasite kamenčićima ili čak figuricama koje će oponašati izgled bašte. Tako možete napraviti minijaturnu verziju parka, sa mini biljkama, osvetljenjem, klupicama i ljudskim figuricama.

 

 

Foto: hitchedinkc.wordpress.com / etsy.com / veganunite.com / wnetwork.com / worldmarket.com/ luvmysparetime.com / notrashproject.com / melanielaurene.com /