PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako gajiti đumbir u kući

  • Objavljeno:
  • 10.9.2015

Đumbir je izvrsna biljka sa mnogo upotreba u kulinarstvu i brojnim koristima po zdravlje. Otkrivamo kako ovu lekovitu biljku veoma jednostavno možete gajiti u saksiji u vašem domu.

 


    Kako da gajite smokve u kući

 

   Otkrivamo vam uputstva za gajenje smokve u kući u nekoliko jednostavnih koraka. Iako uspeva      u toplim primorskim krajevima, ovih nekoliko trikova će vam pomoći da ovu ukusnu biljku                uspešno gajite i u svojoj kući.


 

Odabir đumbira

 

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i koren (tehnički, to je rizom) đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku, kupljen u prodavnici. Najbolje je izabrati svež i čvrst koren veličine desetak centimetara sa što više "prstiju". Ako je moguće, pronađite koren čiji su vrhovi "prstiju" zelenkasti.

 

                                

 

Kako biste dobili više novih biljaka, potrebno je odseći ili polomiti "prste". Vodite računa da ti komadi budu bar tri centimetra dugački, a poželjno je da imaju bar jedan zelenkasti pupoljak na vrhu. Kako koren ne bi istrulio, pre sadnje ga ostavite dan ili dva na toplom, suvom mestu kako bi se osušili rezovi.

 

 

Sadnja

 

Odaberite saksiju ili posudu koja je bar dva puta šira od komada đumbira. Napunite je rastresitom zemljom za cveće i stavite u saksiju jedan "prst" đumbira sa izdankom nagore. Ne zakopavajte ga dublje od dva centimetra. U saksiju možete staviti više komada, vodeći računa da ima dovoljno mesta.

 

 

Savetuje se da đumbir u bašti sadite u proleće, a kao kućnu biljku možete i u ranu jesen, a kada dođe proleće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu i redovno zalivajte. Uglavnom ne treba brinuti oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

 

 

Zalivanje i nega

 

Đumbir zalivajte redovno, čim se zemlja prosuši, kako bi bila konstantno vlažna, ali nikako natopljena vodom da đumbir ne bi istrulio. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu. Optimalna temperatura za gajenje đumbira je oko 25 stepeni, a nikako ga nemojte držati na temperaturi ispod deset stepeni.

 

 

Vađenje iz zemlje

 

Par nedelja nakon sadnje, iz zemlje će početi da niču izdanci. Zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 centimetara. Ostavite da izdanak raste od bar četiri, pet meseci i u tom periodu možete samo delimično iskopavati đumbir. Da bi potpuno sazreo, potrebno je osam do deset meseci i tada ga možete celog izvaditi iz zemlje.

 

 


   Kako gajiti citruse u kući

 

   Gajenje citrusa u domu nije nemoguća misija. Pored toga što izgleda dekorativno i lepo miriše,      drvo citrusa daje brojne ukusne plodove. Otkrivamo nekoliko praktičnih uputstava za gajenje            citrusa.


 

Foto: seriouseats.com / peacelovevegetables.com