PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako gajiti citruse u kući

  • Objavljeno:
  • 10.7.2014

Gajenje nekog citrusnog drveta u domu može biti pravi izazov, jer letnja toplota može da isuši zemlju u saksiji. Međutim, uz pravilnu negu možete lepo gajiti ove vrlo dekorativne biljke čiji su plodovi mirisni i ukusni. Najbolje je da odaberete veće oble saksije, a najlepše izgledaju one od terakote.

 

Citruse možete gajiti iz semena ili iz mlade biljke, ali samo ako seme ili biljka nisu oštećeni. Međutim, imajte u vidu da ćete, ako ih gajite iz semena, do prvih plodova čekati sedam godina ili više. Mladice ili kalemi starijih biljaka su vrlo pogodni, jer odmah daju plodove.

 

Citrusi koji rastu u kući su patuljaste verzije, a one se redavno podsecaju. Možete izabrati patuljaste verzije kumkvata, limuna, limete, mandarine ili pomorandže, sa malim belim cvetovima koji mirišu u čitavoj kući. Vrlo je bitno redovno ih zalivati u toplim danima, da bi lepo napredovali i bili dovoljno hidrirani. Kada se ne zalivaju redovno, plodovi postanu meki i dehidrirani.

 

Kako da negujete citruse

 

Najpre je potrebno da odaberete adekvatnu posudu za vaše citrusno drvo. Nađite onu koja je dovoljno velika, ali se potrudite da se ta žardinjera pri vrhu ne sužava, jer će vam biti teško da biljku obrađujete i vadite iz posude.

 

Posuda mora da ima dobar sistem za dreniranje, zato što treba da zalivate biljku svakih nekoliko dana. Poprskajte lišće vodom i svoje drvo istuširajte povremeno. Kuće tokom zime imaju suvlji vazduh, pa probajte da postavite kamenčiće ispod posude. Da bi svoje drvo redovno i postepeno zalivali možete dodati cevčicu za navodnjavanje. Tako drvo neprekidno i lepo raste, jer direktno dobija vodu. Drugi korak je malčiranje, kako bi se omogućila hidratacija vrha posude.

 

Što se pozicije posude tiče, obezbedite da biljke dobijaju dovojno svetla. Pet do šest sati sunčeve svetlosti dnevno je neophodno. Ako je to moguće, postavite vaše drvo na južnu ekspoziciju, ili prirodnu svetlost zamenite sa 40 vati fluorescentnog svetla postavljenog iznad biljke.

 

Koristite kisela đubriva tokom sezone aktivnog rasta vaše biljke, odnosno tokom kasne zime, juna i avgusta. Koristite đubrivo sa visokim nivoom azota i fosfora, ili one koji su specijalno napravljeni za citruse, i to svaki put kada salivate biljku.

Sa pravom negom i malo sreće, vaš citrusni žbun će vam dati radost tokom nekoliko godina. Lepo miriše, a plodovi su mu vrlo dekorativni i ukusni, jer rađaju vrlo veliki broj plodova.

 

Ukoliko vam se sviđa ova ideja, pogledajte i kako da gajite smokve u kući ili kako da gajite lavandu u našim klimatskim uslovima. 

 

 

Foto: gardenista.com / gardens4you.co.uk / tevto.ru / tree2mydoor.com / vanmeuwen.com