PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da posadite avokado u kući u 7 koraka

  • Objavljeno:
  • 3.5.2020

Poreklom iz Srednje i Južne Amerike, avokado spada u egzotično voće, koje postaje sve popularnije u domaćoj ishrani. Naše podneblje je vrlo pogodno za uzgoj avokada i stoga vam otkrivamo kako da u sedam jednostavnih koraka i vi posadite avokado u svom domu.

 

Avokado pripada porodici lovora. Postoji čak 80 različitih vrsta avokada, a neke mogu narasti i do 20 metara. Njegov plod je izuzetno zdrav. Ima visoku hranljivu vrednost, pun je zdravih masnoća, vitamina, karotenoida, i potvrđeno je da smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti i slabljenje vida.

 

Ako želite da posadite avokado u svom vrtu, za uzgoj će vam biti potrebno:

 

Avokado

Nož

4 čačkalice

Staklena tegla / veća čaša

Voda

 

Kasnije:

 

Saksija

Zemlja za sadnju

Kamenčići za drenažu

 

Kako da zasadite avokado:

 

1. Nožem presecite avokado na pola i izvadite celu semenku iz ploda. Obratite pažnju koji je kraj semenke bio okrenut ka vrhu ploda a koji ka donjem delu (slika).

 

 

2. Zatim zabodite četiri čačkalice u semenku, vodeći računa da budu zabodene u istoj ravni i u pravilnim razmacima. Napunite staklenu teglu ili čašu vodom skoro do vrha i postavite semenku na vrh tegle tako da stoji pri samoj površini vode. Važno je da bude delom u vodi, ali ne i cela uronjena.

Svakodnevno proveravajte nivo vode i dolivajte po potrebi.

 

3. Nakon nekoliko nedelja (i do 8) opna će se odvojiti, a semenka raspući. Potrebno je dva meseca da semenka pusti koren, a na mestu gde se razdvojila, počinju da se razvijaju listići.

 

4. Kada stablo izraste 15 centimetara, skratite ga za 7 cm jer će to podstaći novi rast. Kada ponovo naraste do 15 cm, vreme je da biljku premestite u zemlju.

 

 

5. Postavite kamenčiće na dno saksije i posadite avokado u zemlju bogatu humusom u saksiju obima osam do deset cm, ostavljajući gornju polovinu semenke izloženom. Avokadu prija sunčeva svetlost, stoga postavite saksiju na prozor s puno sunca.

 

6. Avokado redovito zalivajte, važno je da zemlja bude vlažna, ali ne i previše natopljena. Ako listovi postanu žuti, to je znak da je biljka previše natopljena vodom. Da biste to sprečili, prestanite nekoliko dana sa zalivanjem. Kako biljka napreduje, tako semenka slabi, a na kraju se osuši.

 

7. Kada se semenka potpuno osušila, biljku možete presaditi u vrt ili u veću saksiju. Pogodno je da se biljka presadi u periodu od marta do juna, kako bi se izbegle niske temperature i smrzavanje.

 

Dodatni saveti

 

Ako želite da biljka bude žbunastija, kada dostigne visinu 30 centimetara, odsecite par listova sa vrha. Na taj način će se podstaći rast novih listova, i sprečiti da biljka ode mnogo u visinu. Svaki put kada biljka naraste još 15 centimetara, odsecite lišće sa vrha.

 

Kako biste pospešili formiranje plodova, sadite stabala jedan blizu drugoga kako bi zajedno rasli i međusobno se pomogli u oprašivanju.