PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da napravite plišani otirač od mahovine

  • Objavljeno:
  • 27.6.2014

Ako želite da u svom domu imate kutak u kome ćete se, makar na trenutak, osećati kao da ste u prirodi, razmislite o otiraču koji jednostavno možete napraviti od mahovine. Kada mokrim stopalima kročite na otirač mahovina će dobiti dovoljno vode, a vi ćete se osećati kao da stojite u sred livade ili šume.

 

Pogledajte šta vam je sve potrebno i koji su koraci za pravljenje ove biljne prostirke.

 

Potreban material:

 

Penasta prostirka (koja može biti debljine oko 2,5 cm)

Makaze

Nož, električni nož ili skalpel

Matrica (odnosno model po kome ćete napraviti forme koje ćete seći)

Pištolj sa lepkom

Odabrane vrste mahovine koje ćete zasaditi

 

Postupak izrade:

 

1. Odaberite odgovarajuću veličinu prostirke ili je izrežite u formi koju želite. Potrebne su dve prostirke identičnih veličina. Odaberite boju i dezen po želji. Možete da upotrebite penastu prostirku koja je idealna za ovu upotrebu i vlažne i suve uslove.

 

 

2. Na tvrdoj podlozi spojite dva sloja prostirke i iscrtajte željene oblike kredom ili belim markerom. To će biti oblici u koje ćete zasaditi mahovinu, pa mogu biti okrugli, ovalni ili neobični. Teksturni deo obe prostirke treba da bude okrenut na dole.

 

 

3. Isecite jedan sloj prostirke skalpelom ili nožem, prema oblicima koje ste iscrtali. Ona će poslužiti kao mesto za sadnju. Drugi ostavite neisečen, jer ćete ga koristiti kao podlogu. U zavisnosti od materijala, koristite skalpel, nož ili električni nož.

 

 

4. Na donji, izbrazdani, deo isečene prostirke nanesite lepak ili odgovarajući silikon. Nanesite sloj silikona na poleđinu strunjače u kojoj su usečeni oblici. Zatim zalepite gornju prostirku na mat stranu donje prostirke i pažljivo poravnajte ivice, pričvrstite dok ih lepak ne zalepi potpuno. Tada ćete imati prostirku debljine nekoliko centimetara, spremnu za sadnju mahovine.

 

 

5. Kada se silikon osuši, obično nakon 3 sata otprilike, poprskajte prostirku vodom, a kada se natopi raspršite još vode po njoj.

 

 

6. Popunite svaku rupu u gornjem sloju prostirke mahovinom po sopstvenom izboru – irskom ili španskom mahovinom ili bilo kojom vrstom kojoj odgovaraju slični uslovi. Postrojenje različite mahovine za kamate boje. Da bi bilo raznobojno, zasadite različite vrste mahovine.

 

 

7. Postavite prostirku pored vaše kade ili tuš kabine, kao bilo koju drugu kupatilsku prostirku. Mokrim stopalima slobodno zakoračite na mekanu i plišanu mahovinu koja će apsorbovati vodu i iskoristiti svu vlagu za svoj rast. Ponekad, kada je suva, mahovinu samo malo poprskajte vodom.

 

 

Foto: thespiritscience.net