PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da gajite smokve u kući

  • Objavljeno:
  • 23.9.2014

U nekoliko jednostavnih koraka otkrivamo vam uputstva za gajenje smokve u kući. Septembar mesec je sezona smokvi, pa iako uspevaju u toplim primorskim krajevima, ovih nekoliko trikova će vam pomoći da ovu ukusnu biljku uspešno gajite i u svojoj kući.

 

Smokvu možete gajiti iz pelcera koji donesete s mora ili dvogodišnje sadnice koje možete kupiti na izložbama cveća ili u cvećarama. Način na koji je budete obrađivali uticaće na to do koje visine će napredovati.

 

Ako želite, možete da posadite i takozvanu patuljastu smokvu, tzv „Petite Negra“ (Ficus carica) - ona će rasti u saksiji u vašem domu i neće dostizati tako veliku visinu kao što je to slučaj sa standardnom smokvom.

 

Uputstva za gajenje smokve:

 

1. Pre sadnje, nađite mesto koje je osunčano 4 do 8 sati dnevno. Potrudite se i da saksija (posuda) bude postavljena blizu poda, jer kada voće padne sa biljke, može se upropastiti i ostaviti mrlje. Posudu treba staviti malo odmaknutu od ostalih voćki koje gajite, otprilike 2 do 3 metra.

 

2. Nakon što pronađete savršeno mesto, pronađite saksiju dovoljno veliku da u nju stane sadnica smokve, pospite zemlju sa strane i odozgo i sipajte vodu preko.

 

3. Nabavite đubrivo (za razne namene) i poprskajte oko drveta. Prethodno pogledajte uputstvo za pripremu đubriva. Osim prvog puta, smokve đubrite u rano proleće i to samo jednom godišnje.

 

4. Vodite računa o tome da je zemljište oko biljke uvek vlažno. Zato zalivajte svoju biljku redovno. Nakon što patuljasta smokva prođe svoju prvu godinu, redukujte joj zalivanje i pobrinite se da zemljište postane suvo pre nego što ga opet zalijete.

 

5. U kasnu jesen, upotrebite trik - površinu zemlje u kojoj se nalazi smokva pokrijte slojem slame i trave, debljine 7 do 10 cm. Ovaj korak neophodan je kako biste se uverili da je patuljasta smokva bezbedna od ekstremne hladnoće, a to važi posebno za osetljivi koren biljke.

 

Mali trikovi za gajenje smokve u kući:

 

1. Smokve vole osunčana mesta.

 

2. Dobro bi bilo da smokvu zasadite u saksiju prečnika oko 30 cm, da biljka može nesmetano da napreduje, a potrebno je da posuda ima nekoliko otvora za drenažu.

 

3. Odaberite zemljište koje je pogodno za tu namenu – smokve vole zemljište na bazi plodne ilovače.

 

4. Odaberite dvogodišnje sadnice i sadite ih zimi u odgovarajuću posudu.

 

5. Obavezno raščešljajte koren pre sadnje.

 

6. Svake dve godine presađujte smokvu i orezujte joj korenje. Da bi se ograničio rast, korenje mora da se obuzdava.

 

7. Dok raste, biljku redovno zalivajte, ali kad plodovi počnu da sazrevaju zalivanje ograničite, jer može doći do pucanja plodova.

 

8. Orezujte ih kao i smokve na otvorenom, ali krošnja treba da bude otvorenija da bi što više svetla dopiralo do listova i plodova.

 

9. U sezoni smokve obično daju 2 roda – rani koji su se stvorili u prethodnoj sezoni, a posle njega dolazi glavni rod koji je stvoren i dozreo tog leta.

 

10. Nabavite stablo sa 3 ili 4 grane koje rastu oko 60 cm iznad zemlje.Prve zime skratite ih na polovinu, tako da podstaknete stvaranje grančica koje će oblikovati okosnicu krošnje.

 

13. Berite plodove kada postanu zreli i kada polako sami krenu da otpadaju s grana.

 

14. Smokve zahtevaju dobro drenirano i plodno tle.

 

15. Smokve treba zaštititi od vetra i hladnoće zimi, kao i direktne zimske sunčeve svetlosti.

 

16. Neuobičajeno visoke temperature zimi mogu da učine da vaša smokva krene da raste, ali imajte u vidu da jedan hladni talas u tom peridu može da ošteti biljku.

 

17. Smokvu morate zalivati dovoljno da zemlja bude vlažna, ali nikako je nemojte gušiti vodom.

 

Pogledajte galeriju fotografija u kojoj vam pokazujemo kako smokva dekorativno deluje u domu.

 

 

Foto: lakbermagazin.hu / quinncooperstyle.com / skonahem.com