PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da gajite lavandu

  • Objavljeno:
  • 26.8.2014

Zbog svojih lekovitih svojstava lavanda se uzgaja još od vremena stare Grčke, kada je korišćena pri lečenju nesanice i problema sa varenjem. Rimljani su je koristili u verskim obredima, a takođe su od nje spravljali i mirišljave losione i kupke. U Provansi u Francuskoj se nalaze mnogobroj­ne plantaže lavande kao i fabrike za proizvodnju eteričnih ulja, kupki, parfema, meda, čajeva i drugih proizvoda od lavande. Otkrivamo vam nekoliko uputstva za gajenje lavande i na našim podnebljima.

 

1. Vreme cvetanja

 

Lavanda je zimzelena, izuzetno aromatična, poludrvenasta biljka žbunastog habitusa, visine između 50 i 80 cm. Zbog atraktivne boje cveta i prijatnog mirisa može biti veoma interesantan element svake bašte ili terase. Cvetovi su svetlo do tamnoljubičasti i javljaju se u periodu između juna i avgusta, a pored toga jako je dekorativna i u periodu van cvetanja zahvaljujući gustom žbunastom habitusu i sivo-zele­nim do srebrnastim listovima. Veoma je pogodna vrsta za obrazovanje niskih živih ograda i bordura jer dobro podnosi orezivanje.

 

 

2. Kako gajiti lavandu u našim uslovima

 

Iako nije autohtona vrsta u Srbiji, lavanda dobro podnosi naše klimatske uslove i može se uspešno gajiti, uz par mera predostrožnosti. Optimalni period za sadnju lavande su prolećni meseci april i maj, pri čemu je jako bitno voditi računa o tome da zemljište mora da bude dobro drenirano tj. propusno, vlažna područja treba izbegavati. Kod uzgajanja lavande u saksijama, važno je staviti drenažni sloj šljunka na dno saksije. U početnoj fazi, nakon sadnje, zahteva zali­vanje, dok kasnije jako dobro podnosi sušu, a tokom zimskih meseci je ne treba zalivati. U uslovima kada je zemljište bez vode može da podnese i jako niske temperature, čak do -20 C, ali voda u zemljištu dovodi do smrzavanja korena. Takođe, bitno je da lavandu pozicionirate na mesto gde će biti zaštićena od vetra i imati puno sunca, jer u senci ne uspeva.

 

 

3. Višestruka primena i lekovita svojstva

 

Pored toga što je veoma dekorativna i prijatnog mirisa, lavanda u vašem vrtu ili na vašoj terasi može imati i više namena od estetske. Miris lavande odbojan je mnogim insektima, kao što su, na primer, komarci, tako da vas saksija sa lavandom ili svežanj suvih cvetova na prozoru moze odbraniti tokom letnjih meseci.

 

Ulje lavande blagotvorno deluje na opekotine i rane jer ima antiseptičko dejstvo i podstiče regeneraciju tkiva. Njegova primena preporučuje se i kod gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži. Lavanda ima veliku primenu i u kozmetičkoj industriji  pri proizvodnji parfema i preparata za negu tela.

 

 

4. Sušenje lavande i kućna upotreba

 

Ukoliko je gajite, možete sami veoma lako osušiti cvetove lavande. Treba da ih uberete odmah nakon otvaranja pupoljaka i, u što kraćem roku nakon branja, u svežnjevima okačite cvetom na dole da se suše na vazduhu. Osušen cvet lavande podjednako je mirisan kao i svež i može se koristiti u potpuriju, mirisnim kesicama za osveženje ormara i spas od moljaca. Osim cveta, i sitno naseckani sveži ili sušeni listići lavande se mogu koristiti kao začin u nekim jelima, ili kao čaj.