PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jesenji saveti za vašu baštu

  • Objavljeno:
  • 29.9.2014

Oktobar je idealno doba da pokupite jesenje plodove i pripremite svoju baštu za predstojeću zimu, pa vam danas otkrivamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da budete što uspešniji u jesenjoj transformaciji.

 

1. Uklonite sve trule plodove sa zemlje oko drveća, zbog moguće najezde štetočina. Uklonite bolesne plodove (paradajze, krompire...) i lišće, kako biste sprečili bolesti. Ne stavljajte ove biljke u kompost, već ih skupite i bacite.

 

 

2. Očistite stare godišnje biljke i korov pre nego što semenke otpadnu.

 

3. Zaštitite višegodišnje biljke od mraza malčiranjem, i to nakon što se zemlja zamrzne. Malčirajte zemlju kako biste održali kvalitet zemljišta, koristeći korov (ali ne i ono sa semenom), travu, lišće, slamu. Malčirajte baštu sa iseckanim lišćem i delićima trava.

 

4. Isecite delove višegodišnjih biljaka koje predstavljaju idealna mesta da se sakriju puževi i druge štetočine. Sprečite probleme koje prave semenke ako se rasprše po bašti.

 

5. Ostavite suvo cveće, ukrasne trave i semena koja izgledaju dobro i predstavljaju hranu za ptice.

 

 

6. Napravite kantu sa đubrivom. Dodajte sveže biljke i travu u svoj kompost i pokrijte sve do proleća.

 

7. Pokupite i rasporedite lišće oko ruža, stabala jabuke i biljaka koje su osetljive na pepelnicu i druge štetočine i bolesti koje prezime na otpatcima.

 

8. Ukloniti mrtve grane iz cveća i voća (ali nemojte ih još orezivati). Isecite obolele grane višegodišnjih biljaka, i nemojte od njih praviti kompost.

 

9. Očistite oštrice alata.

 

 

10. Nastavite da zalivate drveće i žbunje sve dok se tle ne zaledi. 

 

S prvim prolećnim zracima sunca biće vam mnogo lakše da se bavite oživljavanjem svoje bašte, posebno ako je u prethodno lepo pripremite. Stoga, prionite na posao i ne zaboravite da će svako godišnje doba u vašoj bašti biti lepo onoliko koliko mu se posvetite. 

 

Foto: pixdaus.com / urbanpost.it / familyholiday.net