PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Japanski dizajneri kreirali leteći bonsai

  • Objavljeno:
  • 28.1.2016

Kada otkrijete svu lepotu prirode u malom obožavaćete bonsai, odnosno umetnost uzgajanja drveća u minijaturnim dimenzijama na malom postolju.

 

A Japanci su se potrudili da njihov sićušni bonsai više ne bude samo obična dekoracija za stanove i kuće, već da ga obogate jednom novom dimenzijom.

 


   Četiri omiljena bonsai drveta

   

   Predstavljamo četiri omiljene vrste među bonsai zaljubljenicima i načine njihovog uzgajanja.

 

 


 

Naime, dizajneri iz kompanije "Hoshinchu Team" osmislili su kako da čuveni bonsai postane leteći. Kreirali su postavku koja se sastoji iz dva dela sa magnetima koji obezbeđuju gornjoj polovini da "lebdi" iznad postolja.

 

 

Donja polovina je zapravo "baza energije" koja je izrađena od tradicionalnog japanskog porcelana, dok se iznad nje nalazi leteća lopta "mala zvezda", tj. gornja polovina u kojoj se nalazi bonsai (mada može da se zameni i nekom drugom biljkom).

 

 

Zahvaljujući ovom jednostavnom, ali domišljatom sistemu ceo projekat je dobio naziv "leteći bonsai" i već je osvojio simpatije većine zaljubljenika u ovo minijaturno drvo.  

 

 

Inače, umeće uzgajanja minijaturnog drveća staro je 1.700 godina, potičeče iz Kine, ali su ga Japanci doveli do savršenstva.

 

A kako izgleda još savršeniji bonsai možete videti u video snimku koji sledi.   

 

 

Foto: Youtube screenshot