PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološki održiva zgrada budućnosti

  • Objavljeno:
  • 4.4.2014

 

Moderan dizajn, funkcionalnost, jednostavne linije, minimalistički enterijeri i ekološka održivost ključne su stavke koje će futurističke zgrade morati da ispune. Pored svega toga, mogućnost da domaćinstvo gaji voće i povrće za svoje potebe predstavljaće sve veži luksuz luksuz, s obzirom na sve veću potrebu za zdravom organskom hranom.

 

Predstavljamo vam projekat zgrade u Tajpeju koji ispunjava sve ove zahteve, pored toga što njen izgled i dizajn podsećaju na one iz naučno-fantastičnih filmova.

 

Arhitekte studija “Vensan Kalbo” (Vincent Callebaut) konstruisali su projekat novog luksuznog rezidencijalnog tornja „Agora Garden“ u Tajpeju. Ova zgrada ima vertikalnu strukturu koja je inspirisana spiralnom strukturom DNK lanca, a koji uključuje 40 luksuznih apartmana u kojima će vlasnici moći samostalno da gaje voće i povrće.

 

Prema planu, apartmani imaju 540 metara kvadratnih i svaki ima sopstveni zeleni zid, a spoj je napravljena kroz dve spiralne mega strukture.

 

Zelene površine u ovoj zgradi imaće svu potrebnu negu, a kišnica će se prikupljati i koristiti za bašte. Potrošnja energije biće redukovana upotrebom solarnih panela, a velike bašte povećavaće količinu kiseonika u vazduhu. Posebno će se upravljati prirodnim resursima i otpadom, tako da neće biti gubitaka, već će iskorišćeni resursi biti  ponovo korišćeni zahvaljujući modernoj eko tehnologiji.

 

Planirano je da ova zgrada Tajpej ukrasi 2016. godine i na najbolji način će ilustrovati futuristički model eko dizajna. Ovo zdanje će nam uskoro dočarati kako će izgledati život u budućnosti, a najinteresantnije je to što se već sada može naslutiti da će to zapravo biti pokušaj povratka prirodi, od koje smo se odavno udaljili.

 

Belgijski arhitekta Vensan Kalbo i njegov istoimeni studio poznati su po originalnim idejama koje nagoveštavaju kako će izgledati život u budućnosti, a jedan od njegovih najpoznatijih projekata su plutajući gradovi budućnosti “Lilypad Cities”, o kojima je naš portal nedavno pisao.   

 

 

Foto: architectism.com