PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Drvo života – dekorativna i nezahtevna biljka

  • Objavljeno:
  • 24.10.2015

Drvo života ili juka (latinski naziv Yucca) potiče iz centralne i severne Amerike. Ime drvo života – po kom je ova biljka poznatija kod nas, potiče od Indijanaca, kod kojih se još pre 2 000 godina koristila kao lek i kao hrana. Zbog vrlo lepog oblika i velike izdržljivosti, drvo života se često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište i terase. Ova, kod nas kućna biljka, ima debele stabljike na čijim su vrhovima rozete sa veoma šiljastim listovima.

 


   Top 10 pravila za gajenje sobnih biljaka

 

   Svaka biljka zahteva posebnu negu i uslove za rast, a ovo su najbitnija pravila koje morate znati      ako gajite sobne biljke. 

 


 

Postoji oko 50 različitih vrsta juka. Najpoznatije vrste su: Yucca alifolia koja ima guste sivo-zelene, špicaste listove Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara! Vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro zašiljeno pa budite oprezni jer može biti opasno na dodir.

 

U prirodnom staništu, iz rozete može da naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova, ali na žalost – jako retko. Drvo života raste prilično sporo, ali može da postigne visinu od jednog pa do 3 metra.

 

 

Nega i održavanje Juke

 

Ovo sobno cveće traži dosta svetla pa mu obezbedite sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni juka kao sobna biljka treba da se redovno zaliva uz prihranjivanje svake sedmice.

 

Leti je možete izneti na balkon, ako je dovoljno osunčan. Tokom zime, juki će prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni), mada će podneti i višu sobnu temperaturu. Ako je držite na niskoj temperaturi može da uvene.

 

Zalivanje: Leti drvo života treba zalivati 2 do 3 puta nedeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom sedmično bez prihranjivanja.

 

Bolesti: Ako juka zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi mogu početi naglo da opadaju. Tada biljku premestite na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem kako bi se zemlja potpuno osušila (6-8 sedmica). Nakon toga, juku presadite u novu zemlju i pomalo zalivajte.

 

Iako zalivanje treba da bude redovno a zemlja uvek vlažna pazite da ne preterate sa količinom vode, jer to može dovesti do bolesti korena koji će početi da truli.

 

 

Gajenje juke

 

Gajenje juke nije prezahtevan posao. Ova biljka je jednostavna je za održavanje, prija joj svetlost, i dekorisaće Vaš dom tokom cele godine. Pošto joj prijaju veoma svetla mesta, slobodno je potpuno izložite suncu.

 

Sadnja juke se obavlja u veću saksiju, a presadjuje se tek kada njeno korenje ispuni staru. Pre toga će biti dovoljno da obnavljate površinsku zemlju. Presađivanje juka obično treba uraditi na svake 2 godine i to kada je biljka još mlada, a ako brzo raste, presadjivanje možete obavljati i svake godine. Uvek na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže.

 

 

Razmnožavanje

 

Drvo života se uspešno razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako razmnožavate semenom, seme posejte na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada biljka počne sa nicanjem, presadite je u saksiju veličine od 7 do 9 cm. Mlade biljke držite na poziciji bez promaje.

 

Drugi način je da skalpelom ili nožem sa matične biljke skinete izboj sa 4 lista i parčetom kore stabla. Posadite je odmah u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni uz povremeno zalivanje.

 

Cena mlade biljke juke je oko 1 000 dinara, dok su stariji, zreli i visoki primerci dosta skuplji.

 

 

 

Izvor: cvecarstvo.com

Foto: gardeningknowhow.com