PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Deset tajni francuskih vrtova

  • Objavljeno:
  • 3.9.2014

Iskoristite pravila vrtlarstva iz Francuske stara 400 godina i inkorporirajte ih u moderno doba. Ukrasite savremeno dvorište, vrt ili terasu koristeći stare trikove. Pogledajte deset osnovnih saveta za uređenje vrta, poznatih iz iskustva francuskog tradicionalnog vrtlarstva.

 

1. Neka dvorište bude vidljivo iz kuće

 

Organizujte dvorište tako da bude vidljivo iz kuće. Ako imate mogućnosti, organizujte kuću ili stan tako da kroz velika vrata gledate na vrt ili terasu. U stanu će veliki prozori dati isti efekat, a ako imate dvorište zasadite drvo na mestu gde ćete ga videti svaki dan sa svog omiljenog mesta u sobi.

 

 

2. Orijentišite vrt oko arhitekture a ne oko pejzaža

 

Bitno je da vrt orijentišete oko arhitekture a ne oko pejzaž, jer je vaša kuća srce vašeg vrta. Gajite vinovu lozu i puzavice uz zid, a ako to ne volite zasadite živu ogradu nasuprot fasade kako biste usidrili kuću u vrtu. Ali nikada ne dozvolite da živa ograda preraste prozore – vrtom gospodarite vi, a ne žbunje.

 

 

3. Prigrlite simetriju

 

Simetrija u vrtu stvara balans koji deluje umirujuće. To dokazuju simetrične aleje koje krase vrtove francuskih dvoraca, koje stvaraju umirujući efekat. U svojoj bašti simetrično zasadite žbunje ili dekorativne biljke po određenoj šemi, na suprotnim stranama i stvorićete harmoniju.

 

 

4. Geometrija umiruje

 

Koristite geometrijske šare da definišete prostor. Bašte Versaja su postavljene u nizu geometrijskih oblika - kvadrata, mnogougaonika i krugova. Ako ne raspolažete tako velikim prostorom koji ćete precizno rasporediti po geometrijskim pravilima, možete se poigrati mrežom i rasporedom biljnih vrsta, lukovima i naslonima kako biste kreirali strukturu.

 

 

5. Nametnite kontrolu nad prirodom

 

Kontrolu nad prirodom postići ćete ubacivanjem određenih elemenata u inače neuređeni otovoreni prostor. Čvrsta lopta šimšira, recimo, ili put koji skreće pod pravim uglom učiniće da sve izgleda kao pod konac čak i kada pustite da neke biljke štrče.

 

 

6. Opušteno baštovanstvo

 

Razlika između tradicionalnih versajskih i baštovana 21. veka je u tome što moderni dozvoljavaju sebi da se opuste. Dopustite da neke biljke podivljaju preko travnjaka, jer će izgledati čak i dekorativno.

 

 

7. Metalni elementi ističu prirodu

 

Gvozdena klupa ili pergola koju okružuje zelenilo delovaće bujno i bogato. Gvozdene površine stolova, valovite sadilice i zarđale kante za vodu privući će pažnju na teksturu i mekoću listova i cveća.

 

 

8. Gajite oblike od žive ograde

 

Možete napraviti oblike od žive ograde, a isti efekat ćete dobiti i ako se poigrate prilikom sadnje biljaka – ako ih postavite tako da jedna ističe drugu. Na primer, zasadite ruzmarin u stari lonac, a zatim ispod zasadite još ruzmarina i pustite da se prelije preko lonca.

 

 

9. Špalir od voćki

 

Možete napraviti špalir od voćki ili drveća. Voćke zasadite tako da pokrivaju one delove dvorišta koji nisu tako lepi, poput ograde ili ivice imanja. Zauzimaće manje mesta, a voće neće otpadati da truli na ulazu u dvorište.

 

 

10. Reflektujte nebo

 

Versaj ima dvorane sa ogledalima, duge 240 metara i 34 metara visoke. U bašti možete da napravite sličan efekat sa fontanom, bazenom ili činijom vode. Površina vode će povezati nebo sa pejzažem i stvoriti osećaj neograničenog prostora.

 

 

Izvor: gardenista.com

Foto: gardenista.com