PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dekoracija enterijera neobičnim biljkama

  • Objavljeno:
  • 11.6.2016

Arhitekta Marija Mihailović pretočila je svoju ljubav prema dizajnu enterijera i kreativnim dekoracijama u brend Nervosa Corner, a mi vam predstavljamo kako izgleda njena originalna dekoracija retkim biljkama, tj. biljkom koja se naziva Tillandsia (poznatom i kao Air Plant) i algom Marimo Moss Ball. 

 

1. Tillandsia ili Air Plant

 

Tillandsia je deo porodice biljaka Bromeliad koje mnogi znaju pod imenom Tillandsia. One se se dele na podvrste, ali većina ljudi ih znaju pod imenom Air Plants. Postoji preko 550 vrsta Tillandsia (kao i mnogi hibridi) koji rastu u Meksiku, južnoj i centralnoj Americi, 16 vrsta koje su rodom sa Floride i samo jedna vrsta je autohtona van Novog sveta.

 

Ova biljka preuzima svu vodu i hranljive materije kroz listove, dok se nikakve ili samo minimalne količine hranljivih materija apsorbuju kroz koren biljke. Koristi koren kao kuku da se usidri za drveće, kamenje, itd. Pošto sam koren nije bitan za biljku, on se može otkloniti bez nanošenja štete biljci. 

 

Tillandsia zahteva vodu, živi u vazduhu, a ne od vazduha. Nije otrovna za životinje i nije parazitska biljka tako da neće oštetiti biljku domaćina.

 

Tillandsia Usneoides Silver jedna od ređih vrsta, koja kao slap visi iz drvene kugle od hrasta. Kugla je okačena na najlon, tako da stvara utisak kao da kugla sa biljkom lebdi  u vazduhu.

 

Ciklus rasta

 

Bromeliad Tillandsia imaju životni ciklus razvoja jedinke do zrelosti i cvetanja. Pre, za vreme ili posle cvetanja (u zavisnosti od vrste), vaša mala "fabrika" će početi sa proizvodnjom mladunaca. Većina odraslih biljaka će proizvesti od dva do osam mladunaca koji će zauzvrat proizvesti svoje mladunce, tako da je moguće da ove godine imate samo jednu biljku, sledeće godine šest, u narednoj 36, itd. Cvetanje biljke može da traje od nekoliko dana do nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste, a Tillandsia najviše cveta prirodno krajem zime do sredine leta. 

 

Tillandsia Ionatha Rubra je idealan izbor za one koji imaju manje mesta u stanu, a žele nešto upečatljivo.

 

Nega 

 

Zimi dva puta nedeljno biljku potopite u lavor ili lavabo pun vode i ostavite sat vremena da upije vlagu. Posle toga je lagano otresite i ostavite da se potpuno osuši pre nego što je vratite na mesto gde je stajala. Leti se taj proces ponavlja češće zbog vrućina, pa je u tom periodu tri puta nedeljno treba potopiti u vodu i ostaviti na par sati da se do kraja osuši, a potom je vratiti nazad u dekoraciju. 

 

Ako putujete na godišnji odmor, jednostavno biljku potopite na četiri sata u vodu tri dana pred put, potom je pred sam put potopite na 12 sati i ostavite je na svetlo, ali senovito mesto. Po povratku, vaša biljka će pokazati male znake sušenja i tada je odmah potopite na 12 sati i posle dva do tri dana opet na četiri sata kako bi se povratio normalan ciklus navodnjavanja. Nakon toga je vratite na svetlo mesto i vaša biljka će polako početi da pokazuje znake oporavka. 

 

Tillandsia Xerographica je pravi izbor za hedoniste i prave ljubitelje ovih biljaka. Na drvenom stalku izgleda očaravajuće u svakom prostoru.

 

Glavni razlozi zasto biljka umire 

 

Od samog početka se niste pravilno brinuli za nju (vlasniku je rečeno da im ne treba voda ili jako malo vode). Biljka nema dovoljno svetlosti ili je na direktnom suncu. Tillandsia koja raste na otvorenom traži više zalivanja nego u zatvorenom prostoru, pošto ih sunce i vetar brže isušuju. 

 

Kombinaciju u školjkicama biće pun pogodak za one koji žele nešto malo, a veoma lepo, bilo za svoj stan ili za poklon.

 

 

2. Marimo Moss Ball 

 

Marimo Moss Ball ili lopta od mahovine je vrsta algi koje raste kao zelena loptica pod određenim uslovima. Popularni su kao kućni ljubimci zbog svog zanimljivog oblika, jednostavnog održavanja bez potrebe za posebnom pažnjom, a čuvaju se u činiji, vazi ili nekoj vrsti akvarijuma.

 

Trostruki akvarijum za algu Marimo Moss Ball ostavlja jak utisak gde god ga vidite. Sjajan poklon za prijatelje, ali i originalna dekoracija za vaš dom ili kancelariju.

 

Marimo Moss kugle su male mekane alge koje izgledaju slično mahovini i tako su i dobile ime. U divljini rastu u rekama, kotrljaju se dnom reke i tako se formira njihov specifičan okrugao oblik. 

 

Marimo Moss Ball u terarijumu od sijalice. Prvi proizvod koji je nastao u Nervosa Corner radionici i koji je poslužio arhitekti Mariji Mihailović kao inspiracija za nove proizvode i dekoracije.

 

Nega 

 

Pored redovnog menjanja vode, stisnite loptu povremeno i povremeno je okrenite. 

 

Držite je na nižim temperaturama, dalje od direktnog sunca ili svetlosti. 

 

Uz pravilnu negu, Marimo Moss Ball može trajati više od jednog veka.

 

Marimo Moss Ball u flašici okačenoj u ram za slike. Izuzetno lepo izgleda kako na stolu, tako i na zidu, pa mozete da izaberete kako želite da ga držite.

 

Dekoracije brenda Nervosa Corner možete pronaći na Etsy online prodavnici, kao i na Facebook stranici Corner4you, na kojoj se najavljuju i izlaganja kreativnih dekoracija ovog brenda u Beogradu.

 

Foto: Marija Mihailović / Nervosa Corner