PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Četiri omiljena bonsai drveta

  • Objavljeno:
  • 22.3.2014

Kada otkrijete svu lepotu prirode u malom obožavaćete bonsai, odnosno umetnost uzgajanja drveća u minijaturnim dimenzijama na malom postolju. Predstavljamo četiri omiljene vrste među bonsai zaljubljenicima i načine njihovog uzgajanja.

 

Suština veštine bonsai je u odgovarajućoj nezi drveća, kako bi se precizno formirali koren, stablo, grane, listovi, cvet i plodovi. U minijaturnom izdanju može se gajiti gotovo bilo koja vrsta drveta, a od umeća vlasnika zavisiće njegov izgled i lepota. Bonsai drveće se može uzgajati iz semena, ili negom vrlo mlade biljke preuzete iz prirode, a tradicionalno se uzgaja na plitkoj podlozi.

 

Ova drevna kineska veština nastala je kao odgovor na želju lenjog kineskog cara koji nije voleo da putuje da prirodu svog carstva smesti u svoj vrt. Nekoliko vekova kasnije Japanci su se fokusirali na negu samog stabla, kako bi se ono precizno razvilo, a veština je nazvana bonsai, drvo na postolju. Strastveni zaljubljenici kažu da je bonsai umetničko delo hortikulture.

Vrlo je važno znati da drveće uzgajano bonsai metodom nije genetski modifikovano, smanjeno na patuljasti rast i da nije minijaturno zbog bilo kakve surovosti, kao što mnogi smatraju. Naprotiv, ljubitelji bonsaija ovom drveću daju posebnu pažnju, negu, hranu i vodu, pa pravilnim uzgajanjem biljka preživi pun životni vek poput iste vrste u prirodi.

 

Vredni primerci mogu se pogledati na velikim svetskim izložbama, muzejima ili u privatnim kolekcijama, mogu biti stari i po nekoliko stotina godina, a dostupni su i brojni primerci iz dvadesetog veka. Dugovečni bonsai se prenose s kolena na koleno, izuzetno su dekorativni i lepi, a imaju posebnu emotivnu vrednost zbog sećanja na prijatelje ili daleke rođake koji su ih gajili i njihovog uloženog truda.

 

Predstavljamo vam četiri vrste koje zaljubljenici u bonsai najčešće gaje i koje su omiljene među bonsai zaljubljenicima.

 

1. Japanski javor (Acer palmatum)

 

Javor je rado uzgajana bonsai vrsta, koju je preporučljivo gajiti napolju, u bašti ili na terasi. Prija mu  jutarnje ili popodnevno sunce, ali nikako ga ne treba direktno izlagati jakim sunčevim zracima, naročito tokom leta. Ova tvrdokorna vrsta dobro je zaštićena kada se temperature spuste ispod 10 stepeni Celzijusa. Zemlju treba redovno održavati vlažnom, ali ne previše kako ne bi trulila. Treba je zalivati ujutru i uveče, a nikako u najtoplijem delu dana.

 

 

2. Bor krivulj (Pinus mugo)

 

Bonsai boru prijaju veoma sunčana mesta, a potrebno je rotirati ga tako da svi delovi drveta dobijaju podjednako svetlosti. Zemlju treba redovno zalivati, ali i dopustiti joj da se prosuši između zalivanja, kako ne bi došlo do truljenja. Tokom leta dobro je lišće poprskati vodom. Bor solidno podnosi mraz, ali koren mora da se dobro zaštiti od smrzavanja. Svake dve nedelje, od proleća do sredine jeseni, bor treba hraniti tečnom hranom za bonsai ili đubrivom srednje jačine. U toplijim krajevima treba prekinuti hranjenje tokom vrelog leta.

 

 

3. Hrast (Quercus)

 

Vrlo je pogodan za bonsai gajenje, i to dve glavne podvrste – Engleski hrast i Beli hrast. Prijaju mu mesta pod punom svetlošću sunca, ii u delimični hlad. Treba ga zaštititi kada temperature padnu zimi. Ne zahteva posebne uslove oko zalivanja, ali nikada ne treba dopustiti da mu se zemlja u potpunosti isuši. Jednom u dve ili tri nedelje tokom sezone rasta dobro je nahraniti ga organskim đubrivom.

 

 

4. Sekvoja (Sequioa)

 

Sekvoja je poznata kao najveće drvo na svetu a potpuno je impresivno kako izgleda uzgojena u minijaturnoj veličini, a posebno njena podvrsta Sempervivens. Direktno sunce neophodno je za rast ovog umanjenog gantskog drveća, kome pogoduje gajenje napolju. Tokom najtoplijeg dela leta pogoduje mu senka, a odgovara mu konstantna vlaga. Svake druge nedelje treba je nahraniti tokom sezone rasta, a treba koristiti balansirano đubrivo. Ovo veoma snažno stablo treba orezivati tokom cele godine.

 

 

Veština bonsai se povezuje sa idejom budizma, a danas ona predstavlja rasprostranjeni hobi, koji pomaže ljudima da se opuste i duboko povežu sa prirodom i njenim lepotama. Kada se uverite u lepotu poigravanja dimenzijama oduševljeno ćete svoje strpljenje pokloniti uzgajanju svog divnog kutka prirode.

 

 

 

 

Foto: artofbonsai.org/japanesegarden.com/gsbf-bonsai.org