PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Biljke koje svetle u mraku

  • Objavljeno:
  • 6.10.2018

Umesto svetiljki, naše domove i ulice u budućnosti bi mogle da osvetljavaju biljke. Svetleće biljke možda zvuče kao naučna fantastika, ali tim naučnika sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) kreirao je biljke jedinstvenih karakteristika, koje emituju svetlost tokom čak četiri sata.

 

Tim inženjera razvio je tehnologiju koja ima potencijal da pretvori gotovo svaku vrstu biljke u svetleću. Iako je istraživanje tek u ranim fazama, a sjaj biljaka slabašan, naučnici se nadaju da bi napredak ove tehnologije mogao da donese veliku promenu u industriji rasvete.

 

"Naša vizija je da kreiramo biljke koje mogu da funkcionišu umesto stonih lampi, s tim što bi to bila lampa koju ne morate da uključite u struju. Svetlost se dobija iz energije koju proizvodi metabolizam same biljke. Naš rad veoma ozbiljno vodi ka mogućnosti da se proizvedu ulične svetiljke koje nisu ništa drugo do modifikovanog drveća", kaže Majkl Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT-u.

 

 

Neke alge, gljive, životinje i insekti (poput svica) poznati su po tome što emituju svetlost, a da bi kreirao biljke koje svetle, istraživački tim pri MIT-u "Strano Research Group" upotrebio je enzim luciferazu, molekul luciferin i koenzim A koji su zaslužni za bioluminiscenciju, i ugradio ih u biljke.

 

Kako bi uneli ove nanočestice u biljke, istraživači su ih prvo pomešali u rastvoru, a zatim potopili biljke i izložili ih visokom pritisku. Na taj način su čestice ušle u lišće kroz sitne otvore, stome.

 

 

I ranije je bilo pokušaja kreiranja svetlećih biljki, ali su zasnivali na komplikovanijim metodama - genetskom inženjeringu. Iako nove biljke trenutno ne sijaju ništa svetlije, istraživači navode da je ovaj proces jednostavniji, a daljim razvojem tehnologije postigao bi se jači sjaj.

 

Takođe, potapanje biljaka u rastvor bi se zamenilo prskanjem, što bi omogućilo da se ova tehnologija primeni na svim vrstama, pa i drveću.