PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Biljke koje ne smete držati u kući ako imate ljubimce

  • Objavljeno:
  • 31.8.2018

Ako ste u potrazi za idealnim zelenilom koje će ukrasiti vaš dom, potrebno je razmišljati van estetskih okvira. Brojne biljke koje se često nalaze u našim domovima mogu da budu izuzetno opasne po zdravlje kućnih ljubimaca.

 

Spatifilum (Spathiphyllum)

 

Ova popularna zimzelena biljka s belim cvetovima možda je lepa, ali je za mačke i pse vrlo opasna. Pokušaj žvakanja njenih listova kod kućnih ljubimaca može da prouzrokuje povraćanje i poteškoće s gutanjem.

 

 

Lirasti fikus/fikus lira (Ficus lyrata)

 

Ova sobna biljka, koja se često može videti na Instagram i Pinterest fotografijama enterijera, nije nimalo mudar odabir za vlasnike kućnih ljubimaca. Iako nema smrtonosno dejstvo na pse i mačke, ozbiljno nadražuje usta i sluzokožu.

 

 

Kolokazija (Colocasia esculenta)

 

Tropska biljka kolokazija, poznata i pod imenom slonovo uvo, prema rečima stručnjaka, može da dovede do oticanja usta, povraćanja i dijareje kod kućnih ljubimaca.

 

 

Eukaliptus (Eucalyptus gunny)

 

Uprkos umirujućem mirisu i lepim listovima, eukaliptus kod kućnih ljubimaca može da izazove depresiju, malaksalost i salivaciju.

 

 

Elastični fikus (Ficus elastica)

 

Popularna sobna biljka, koju karakteriše voštani izgled lišća, može da izazove kožne iritacije kod ljudi, i prouzrokuje bolesti sistema za varenje kod kućnih ljubimaca.

 

Izvor: tportal.hr