PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bašta od milijardu dolara

  • Objavljeno:
  • 4.11.2014

“Bašte kraj obale” (Gardens by the Bay) u Singapuru definitivno su jedan od najlepših i najoriginalnijih tematskih parkova na svetu, a sastoji se od dva fascinantna dela. Prvi nosi naziv “Supertree Grove” i čini ga kolekcija ogromnog veštačkog drveća, a drugi deo su dve velike kupole u kojima se oponaša klima i okruženje šumovitih planinskih vrhova i tropskih predela.

 

Da ugođaj bude upotpunjen, tu se nalazi i najviši vodopad na svetu unutar zatvorenog prostora, pa ne čudi što je u izgradnju ovog tematskog parka potrošeno čak milijardu dolara.

 

Najveća atrakcija nalazi se već na samom ulazu u park - ogromno drveće visoko 25 i 50 metara, koji su zapravo vertikalne baste prepune paprati, vinove loze, orhideja i drugih biljaka, ali oponašaju funkcije pravog, živog drveta. Svako od ovih originalnih drveta sadrži fotonaponske ćelije koje proizvode električnu energiju za potrebe parka, a ujedno obavlja i ekološku funkciju jer sakuplja kišnicu koja se koristi za navodnjavanje biljaka ili za fontane u ovom parku.

 

Druge deo ovog tematskog parka čine dve visoke kupole sa kontolisanim klimatskim uslovima. Prva kupola nosi naziv “Flower Dome” (Kupola cveća) i osmišljena je kao idealno okruženje za gajenje brojnih biljaka iz Australije, Južne Afrike i Južne Amerije. Stoga se u ovoj kupoli konstantno održava temperatura između 23 i 25oC, pa je u ovom delu parka moguće osetiti autentično prirodno okruženje ovih tropskih kontinenata. 

 

“Cloud Forest” (Šuma u oblaku) je druga kupola i u njoj se oponašaju klimatski uslovi tropskih planinskih vrhova nadmorske visine od 1000 do 3000 metara. Očekivano, u njoj je temperatura znatno niža, a vlažnost vazduha veća. Da bi se dočarala jedna od prepoznatljivih karakteristika planinskih krajeva, ovde se nalazi i najveći vodopad na svetu unutar zatvorenog prostora koji je visok čak 35 metara. Da bi se upotpunila tematski osmišljena Celina, posetioci u ovoj kupoli mogu videti i veštačku planinu i pećinu.

 

 

Nije teško pretpostaviti da je ovaj park odmah po otvaranju postao velika turistička atrakcija, a mnogi u šali kažu da se mnogi posetioci krišom uštinu tokom boravka u parku da bi se uverili da sve što vide nije san, nego java. 

Foto: www.gardensbythebay.com.sg