PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bašta koja oplemenjuje grad

  • Objavljeno:
  • 12.3.2021

Upečatljivom urbanom baštom "City Living", koja je nagrađena ne samo zlatnom medaljom već i nagradom "Best in Category", veteranka najprestižnijeg sajma hotikulture na svetu "Chelsea Flower Show", Kate Gould, poslala je snažnu ekološku poruku o značaju ozelenjavanja gradskih sredina.

 

City Living" je moderna bašta namenjena tipičnom urbanom bloku. Prateći ideju kojom se vodila i prilikom dizajniranja bašte "The Wasteland" 2013. godine, dizajnerka  je kreirala baštu za stambene blokove u kojima ima vrlo malo prostora namenjenog za zelenilo, a svaka dostupna zona, ma koliko bila mala, koristi se da bi se obezbedio koristan i prijatan spoljašnji prostor za stanare.

 

Kako izgled stambenih zgrada često deluje hladno i nepristupačno, ovakav tip bašta mogao bi da promeni taj utisak, nudeći atraktivan spoljašnji prostor sa udobnim i zaštićenim zonama za sedenje, okruženim obiljem zelenila i umirujućim fontanama.

 

Zona za sedenje na gornjem nivou bašte sa pergolom i "Anglepoise" lampom 

 

Bašta maksimalno koristi vertikalan prostor jer je postavljena na tri nivoa: prizemlje, mezanin i gornji sprat. Nalazi se na placu dimenzija 12 x 6 metara i može se pripojiti postojećim građevinama ili integrisati u nove. Smeštena je direktno uz građevinu da bi se na najbolji način iskoristio prostor ispod ili pored zgrade, a ujedno pružila stanarima interesantna i oplemenjena ruta do njihovih domova i obezbedila potrebna staništa pticama i drugom živom svetu.

 

Reljefni zid od "Ibstock" cigli i bambusov pod

 

MODERAN PROSTOR ZA RELAKSACIJU

 

Na sva tri nivoa bašte nalaze se zone za sedenje: na gornjem nivou zona je natkrivena pergolom, na mezaninu je osunčana, dok se u prizemlju nalaze još dva zaštićena dela bašte namenjena za relaksaciju. Perforirani panel od metala, kao i stepenište za čiju je izradu korišćen pozadinski osvetljen teraco, pružaju stabilnost strukturi i istovremeno dopuštaju da svetlost prodire do donjih nivoa bašte. To je značajno kako bi svaki kutak mogao biti kvalitetno iskorišćen za baštovanstvo.

 

Za ozelenjivanje prizemnog dela bašte korišćen je miks tropskih biljaka koje vole hlad, a za gornje nivoe odabrane su biljke prema količini svetlosti koju primaju. Zeleni zidovi i fontana uključeni su u dizajn bašte sa ciljem da doprinesu umirujućem osećaju i pruže pokret bašti.

 

Reflektujuća skulptura "Nourish" krasi donji nivo bašte, kao i outdoor lampa "Original 1227 Giant" 

 

Bašta je opremljena podom od bambusa koji na održiv način proizvodi britanska kompanija "Loknan", dok blistavo bele cigle koje formiraju reljefni zid proizvodi najveći britanski proizvođač cigli "Ibstock". Luksuzne dekorativne pločice i pozadinski osvetljen teraco koji je izrađen po specijalnoj narudžbini deluju naročito atraktivno kada je bašta osvetljena tokom večeri.

 

Kompanija "Anglepoise" obezbedila je dve masivne outdoor lampe "Original 1227 Giant" u intenzivno narandžastoj boji koje pružaju osvetljenje donjim nivoima, a stolice od pune tikovine krase zonu za relaksaciju na mezaninu. Interesantne stolice koje je dizajnirao Mark Gabbertas mogu se ujedno koristiti i kao klub sto. Originalna skulptura "Nourish" koju je izradio Michael Speller, odabrana je zbog osobine reflektovanja svetlosti i smeštena na donji nivo bašte.

 

Perforirani metalni paneli pružaju stabilnost strukturi

 

NAGRAĐIVAN EKOLOŠKI DIZAJN

 

Ideja ozelenjavanja gradskih sredina i ranijih godina bila je utkana u dizajn bašta Kate Gould. U dva navrata, 2009. i 2013. godine, istraživala je ovu temu, i to upravo na sajmu hortikulture "Chelsea Flower Show". Obe bašte, "ECO Chic" i "The Wasteland", ovenčane su zlatnim medaljama.

 

 

 

Kate Gould je nagrađivana dizajnerka bašta sa sedamnaest godina iskustva u kreiranju i transformisanju bašta svih veličina. Pored uobičajenih projekata za investitore ili vlasnike nekretnina, Kate se bavi kreiranjem bašta za najprestižniji sajam hortikulture na svetu koji se održava svake godine u Londonu. Njene inspirativne bašte nagrađene su sa tri zlatne i jednom srebrnom medaljom, kao i najpoželjnijom "Best in Show" nagradom.

Redovno piše za blog "Guardian gardening" i često gostuje kao predavač na sajmovima hortikulture, školama baštovanstva i javnim događajima.