PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Atraktivne otrovnice

  • Objavljeno:
  • 10.12.2013

Iako vrlo atraktivnog izgleda, pojedine biljke u našim baštama, na balkonima i u domovima su otvrovne i mogu da izazovu glavobolju, mučninu, grčeve u stomaku , srčane probleme, pa čak i smrt.

 

Glicinija

 

Glicinija (Wisteria) formira romantične kaskade s bujnim plavim i ružičastim cvetovima ili pak drvenastu lozu s belim cvetovima. Postoji više varijeteta ove puzavice: Wisteria sinensis (kineska visterija), Wisteria sinensis alba, Wisteria frutescens (američka visterija)...  Iako naizgled deluje nežno, glicinija je veoma otrovna biljka. Pojedini botaničari, kako prenosi sajt Livescience.com, tvrde da cveće ne sadrži otrov, već samo semenke. Ipak,  podaci pokazuju da, ukoliko se pojede, izaziva mučninu, povraćanje, grčeve i dijareju. U tom slučaju neophodno je lečenje intravenoznom hidratacijom ili tabletama protiv povraćanja.

 

Naprstak

 

 

Naprstak ili pustikara (Digitalis purpurea) je dvogodišnja biljka sa zvonolikim purpurnim, ružičastim ili belim cvetovima iz porodice zevalica. Zbog svoje bajkovite lepote često se sadi u vrtovima. Lišće naprstka upotrebljava se za proizvodnju lekova za srce. Međutim, ako se pojede bilo koji njegov deo, osim mučnine, nesvestice, dijareje i grčeva, može da izazove trovanje, otkazivanje sistema krvotoka i infarkt. Da bi se otrov izbacio iz organizma neophodano je ispumpati želudac, a potom piti lekove kako bi se srce vratilo u normalu. Zato od ove biljke, čija stabiljka može da izraste i do metra visine, treba čuvati decu i kućne ljubimce.

 

Hortenzija

 

 

Hortenzija (Hydrangea macrophylla) se takođe često može videti u vrtovima, na balkonima, ali i u kući iako je veoma otrovna biljka. Reč je o grmu do 4,5 metra visine s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki, okrugli cvetovi ljubičaste, roze, crvene, bele, plave i zelene boje. Boja cvetova zavisi od sastava zemljišta. Takođe, postoje i vrste penjačice. Nakon što se pojede, hortenzija izaziva jak bol u stomaku, osip i svrab kože, otok, mučninu i pojačano znojenje. Ali, ukoliko se brzo ne obrati lekaru i dobije protivotrov, može dovesti do kome i otkazivanja krvotoka.

 

Đurđevak

 

 

Đurđevak (Convallaria majalis) je izuzetno lepa biljka sa belim ili ružičastim, visećim i mirisnim cvetovima koji podsećaju na zvončiće. Prema legendi, izrastao je od Evinih suza kada je napuštala rajski vrt. Zbog lepote i prijatnog mirisa, đurđevak se koristi za pravljenje prolećnih i venčanih buketa, ali i za dekorisanje trpeze u svečanim prilikama. Za razliku od ostalih otrovnica, ne nanosi mnogo štete organizmu. Međutim, ako se konzumira u većim količinama, može da izazove mučninu, povraćanje, bol u ustima, stomaku, dijareju i grčeve. Takođe, u tim trenucima otkucaji srca mogu da se uspore i postanu nepravilni.

 

Flamingov cvet

 

 

Flamingov cvet ili plamenac (Anthurium) je zimzelena, stalno cvetajuća biljka sa tamno zelenim srcolikim lišćem i crvenim, ružičastim ili belim cvetovima. Ukoliko se pojede, može da izazove peckanje u ustima koje vremenom izaziva plikove, ali i promuklost. Dalje komplikacije mogu da dovedu do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog sistema, dok oticanje sluznice može da rezultira i gušenjem. Većina simptoma trovanja plamencem nestaje vremenom, a bol može da  ublaži hladna tečnost i namirnice poput semenki lana  ili pak tablete protiv bolova.

 

Hrizantema

 

 

Hrizantema (Chrysanthemum) podjednako uspeva na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Iako je najpogodnija za sadnju u jesen, cvet se može dobiti tokom cele godine. Gaji se, pre svega, za rezani cvet za aranžiranje buketa, venaca, cvetnih korpica, a sve ćešće i kao saksijska biljka za dekoraciju prostorija. Cvetovi hrizanteme su upadljivi, bele, žute, ružičaste, crvene i svetloljubičaste boje. Kod nas se kupuju za zadušnice, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama postavljaju na ulazu kuća oko Noći veštica i Dana zahvalnosti. Postoji između 100 i 200 vrsta hrizantema. Rastu nisko, uz zemlju, a lako mogu da se pretvore u grmlje. Baštovani ih sade kako bi sprečili zečeve da unište vrt. Otrov hrizanteme deluje i na ljude, izazivajući svrab  kože i otoke. Posledice nisu ozbiljne i leče se preparatima protiv zapaljenja i alergičnih reakcija.

 

Oleander

 

 

Oleander (Oleander nerium) raste u obliku grma sa crvenim, ružičastim, belim i žutim cvetovima, koji može da dosegne visinu od pet metra. Svaki deo ove zimzelene biljke, pa čak i udisanje dima nastalog njenim spaljivanjem, može da izazove zdravstvene probleme. Oleander utiče na brzinu rada srca i nivo kalijuma, a trovanje njome može da dovede do infarkta. Takođe, ukoliko se konzumira, može da ošteti i creva. U tim trenucima treba se brzo obratiti lekaru kako bi otkucaji srca bili stavljeni pod kontrolu, a stomak ispumpao.

 

Fikus

 

 

Fikus ili Benžaminovo drvo (Ficus benjamina) vrlo je česta ukrasna kućna biljka. Prepoznatljiv je po skladno opuštenim granama sa malim, ovalnim tamnozelenim listićima sa šiljastim vrhom. Uz malo umeća, nege i brige, u stanu može da dostigne visinu od pola do tri metra. Postoji oko 800 vrsta fikusa, a gotovo sve one u dodiru s kožom izazivaju otok i svrab. U lišću ove biljke zapravo ima mlečni sok koji je otrovan. Dođe li do trovanja, potrebno je posetiti lekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

 

Rododendron

 

 

Rododendron ili ružino stablo, kako glasi prevod grčke reči Rhododendron, sa svojim zvonolikim cvetovima izgleda sjajno i u najzapostavljenijem vrtu. Postoji od 600 do 900 različitih vrsta ove biljke i oko 1000 poznatih oblika i hibrida. Listovi rododendrona su otrovni i imaju halucinogeno i laksativno dejstvo. Simptomi trovanja ružinim stablom su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima. U težim slučajevima može da izazove usporen rad srca, pa čak i komu. Osim za ljude, posebno je otrovno za konje.

 

Narcis

 

 

Ovo veselo žuto i belo cveće blago je otrovno u slučaju da se u većoj količini pojedu lukovice. Ukoliko se proguta veća količina lukovica narcisa (Narcissus), koje pojedini često mešaju sa lukom, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Narcisov otrov takođe utiče i na rad srca. Lekari preporučuju intravenoznu hidrataciju ili pak lekove protiv povraćanja i mučnine, naročito ako su simptomi pojačani ili je pacijent dete.