PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zavirite u njujorški enterijer iz snova

  • Objavljeno:
  • 25.6.2014

Kažu da je ovaj penthaus trenutno jedinstven u celom Njujorku. Svi poznavaoci stambenih prilika u ovom gradu kažu da se teško može pronači takav prostor. Tri spavaće sobe s kupatilima i jedna gostinska uobičejana su karakteristika elitnih stanova u ovom gradu, ali njegova centralna tačka je dnevni boravak.

 

Tavanica visoka osam metara, ogromni kasetirani prozori koji propuštaju zapadno sunce, pun pogled na njujoršku zelenu oazu Central park. Štaviše, pruža se pogled i na sam Nacionalni prirodnjački muzej čija je arhitektura izuzetno cenjena. U stanu su i najrazličitija umetnička dela zbog kojih ovaj prostor liči upravo na muzej.

 

 

Dnevna soba je centralno mesto u prostoru i zauzima površinu koliku i polovina košarkaškog terena. Danju je sunce svojim zracima kupa, dok se noću kupole Nacionalnog prirodnjačkog muzeja, slične marokanskim ili istambulskim minaretima, prelamaju pod mesečevom setlošću.

 

Korintski stubovi visoki koliko i tavanica prostoru daju izgled muzeja ili velike biblioteke. Na tavanici venecijanski gipsani radovi i mural u plavim, žutim i belim bojama, rad madridskog umetnika Ramona Kaneta. Veliki kameni kamin sa Iberijskog poluostrva, smešten u sredini dnevnog boravka visine 2,5 metra datira iz XVII veka.

 

 

Stanu čak pripadaju jedan vinski podrum, još jedan kamin i ogromna kuhinja zgodna za održavanje velikih zabava, specijalno izgrađeni plakari za pranje i sušenje veša, ostava, prostor za bicikle, kao i mesto za pse.

 

 “Čim sam ušla u dnevnu sobu rekla sam da kupujem penthaus. Pre toga sam obišla 130 stanova tražeći mesto za našu umetničku kolekciju. Ovde je „glavnu ulogu“ odigralo svetlo, prostor i njegova fleksibilnost. Ako imate maštu, prostor može da se pretvori u sve ono što želite“, kaže vlasnica penthausa.

 

“Kada sam kupila penthaus okupila sam šestoro arhitekata da na najbolji način osmisle dnevni prostor. Prošle su dve godine, a ja se u njega još nisam uselila. Bila sam zauzeta svojim poslovima, podižući troje dece. Najzad je mom mužu Frederiku prekipelo i postavio mi je ultimatum. Smatrao je da je nerazumno da takav stan na prestižnom mestu držim neuseljenim“, priseća se vlasnica.

 

 

Kada su se vlasnici napokon uselili u ovaj jedinstven stan, sve je vrvelo od ljudi. U ovom prostoru održavaju se kokteli za 150, čak 350 osoba, dok je za večerom u ovom prostoru udobno sedelo čak 130 ljudi. Bračni par očigledno voli često da priređuje večere u kojima se susreću latinoamerički biznismeni, vladini zvaničnici, umetnici i dizajneri.

 

 

Foto: Douglas Elliman (Monica Luque)