PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zavirite u dom čuvenog dizajnera Era Arnia

  • Objavljeno:
  • 25.12.2014

Ero Arnio bio je, i danas je, jedan od pionira upotrebe plastike u industrijskom dizajnu. Kada su dizajneri sredinom prošlog veka otkrili plastiku, oblici i boje predmeta su se promenli: bili su funkcionalni i zabavni, ali uvek fascinantni.

 

Diplomac Instituta industrijske umetnosti u Helsinkiju pojavio se na tržištu plastičnog dizajna 1963. godine s čuvenom stolicom “Lopta“, a od 1956. godine je sa svojom suprugom Pirko promenio ukupno 17 kuća!

 

Arnio smatra da vreme čini da kuće tokom vremena postaju sve bolje i bolje i da ga kuća u kojoj danas živi čini veoma  srećnim. Nju je projektovao 1989. godine u blizini Helsinkija. Nalazi se na terenu u blagom padu, okružena brezovom šumom.

 

U unutrašnjosti kuća otkriva karakter samog dizajnera- sveža, vesela i duhovita s dvostrukom namenom: život i rad. Na nekoliko mesta se nalaze “radni punktovi“ gde Arnio stvara u zavisnosti od inspiracije.

 

 

Svuda su postavljeni prototipovi njegovih predmeta koji su obično jarkih boja. Tu su “Pastil Chair“ iz 1967. godine za koju je već sledeće godine dobio američku Industrijsku nagradu, potom igračka “Pony“ (1973) za koju kaže da je proizvod njegovog posmatranja svog okruženja, prirode, zgrada i predmeta koji su izvan uobičajenog i “zato sam, kao Alisa, mogao velike da smanjim, male da povećam“!

 

 

Tu su i trpezarijske stolice “Fokus“ (2003), sto “Paralel“ iz 1994. Godine, koji se po prvi put pojavio na sajmu u Kelnu, a svi znamo koliko je to važan događaj. Napravljen je od staklenih vlakana prečnika 60, visine takođe 60 cm. Arnio je zahtevao da se sto prodaje isključivo u beloj boji kako bi do izražaja došla njegova skulpturalnost. Najzad, kraljica svih Arnoovih stolica “Bubble“ može se sresti na svakom koraku: bela, crna, velika, mala...

 

 

U domu Pirko i Aroa vrvi od živahnih boja. Pored kamina koji se nalazi na sredini kuće, pod od belih keramičkih pločica prekriva betonsku ploču. Tavanica je namerno nagnuta kako bi omogućila smeštanje svetlarnika u potrazi za bledim nordijskim svetlom. Njeni horizontalni prozori deluju panoramski kako bi do izražaja došao romantični okoliš prepun breza koje osvetljava bljeskanje voda okolnih jezera. Vinovoj lozi je dozvoljeno da se ušunja u unutrašnjost kuće.

 

 

Staru garažu Ero Arnio je pretvorio u gostinsku sobu i, naravno, nije zaboravio ni saunu. Hodnik koji povezuje glavnu i gostinsku kuću praktično je pretvoren u umetničku galeriju, najbolje mesto za proučavanje radova genijalnog dizajnera. Ovo je idealno mesto za život i rad Eroa Arnija čiji se predmeti nalaze u svim muzejima sveta.

 

Ako više uživate u futurističkom dizajnu, pogledajte kako Zaha Hadid dizanira enterijer ili kako elastične plafone možete iskoristiti za transformaciju enterijera po svojoj želji

 

 

Foto: eeroaarnio.com / apartmenttherapy.com