PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima

  • Objavljeno:
  • 11.2.2019

Došlo je vreme da napravite promene u enterijeru i osvežite svoj životni prostor? Krečenje zidova može biti idealno rešenje. Da li ste znali da postoje dekorativne tehnike uređenja zidova koje mogu promeniti izgled vašeg doma i uneti u njega novine i svežinu?

 

Te dekorativne tehnike su pustinjske dine i morski talasi. Šta je kod njih zanimljivo? Obe  navedene tehnike daju posebnost prostoru i to svaka na svoj način, a na vama je da izaberete šta vam više prija. 

 

 

Da li ste za efekat pustinjskih dina koje nežno prelivaju zidove ili ste za efekat uzbudljivih morskih talasa – to je na vama. Izbor i kombinacija boja u obe tehnike je raznovrstan, a obe dekorativne tehnike mogu savršeno da se uklope u bilo koji stil enterijera i detalja koji su raspoređeni u njemu.

 

Kako postići efekat pustinjskih dina

 

Ukoliko se ne prepustite rukama profesionalca, zidove u vašem domu možete i sami da dekorišete. Evo nekoliko saveta stručnjaka koji će vam pomoći u izradi dekorativne tehnike pustinjskih dina.

Za ovaj kreativni poduhvat najpre je potreban prajmer kojim se premazuje zid. Ova podloga je bitna kako bi se zid pripremio za finalnu boju. Prajmer je u boji približno istoj kao i finalna boja. Razblažuje se sa maksimalno 10 posto vode i dobro promeša da se masa sjedini. Nanosi se četkom ili valjkom. Ukoliko ima neravnina kod prvog sloja prajmera, nanosi se drugi sloj posle 4 do 6 sati, kada se prvi sloj osuši.

 

Finalna boja se nanosi istim potezima ruke i to u istom pravcu, odnosno, dijagonalno kako bi se doprinelo vernom izgledu pustinjskih dina. Posle otprilike 2 kvadratna metra nanetog materijala uzima se suva četka kojom se prelazi preko nanete boje koja još nije u potpunosti osušena. Suvom četkom se prelazi preko površine istim potezima i u istom pravcu u kojem je nanet prvi sloj boje.

Osnovne boje koje se koriste za dekorativnu tehniku pustinjske dine su obično boje koje su idealne za svaku prostoriju, i koje se uklapaju uz svaki enterijer. One podrazumevaju zlatnu, srebrnu, bronzanu i neutralnu bazu, a moguće je tonirati i više različitih nijansi za one koji žele smelije kombinacije.

 

 

Dekorativna tehnika morskih talasa

 

Karakteristika ove dekorativne tehnike je što se na zid nanose dve boje istovremeno. Za to se koristi četka koja ima dva nastavka, gde se jedan umače u jednu posudu sa bojom, a druga u drugu boju.

 

Sama tehnika morskih talasa se izvodi tako što se četkom utapkavaju boje na zid u svim pravcima. Isto kao i u prethodnoj tehnici pustinjskih dina, nakon ofarbanih 1,5 do 2 m zidne površine uzima se suva četka za dalju obradu. Njom se sada prelazi preko već nanete boje koja nije skroz osušena i time se pomeraju kristalne čestice. Na ovaj način se formiraju nepravilne linije koje imitiraju vrhove talasa i tako dobija finalni efekat dekorativne tehnike morskih talsa.

 

Ne bi trebalo zaboraviti da se i kod ove tehnike pre nanošenja osnovnih boja koristi prajmer koji se prethodno razblažuje sa maksimalno 10 posto vode. Podloga se koristi u crnoj boji i rade se dva premaza radi dobre pripreme zidne podloge i otklanjanja eventualno nastalih neravnina.

Kada završite sa krečenjem, iskoristite priliku da reorganizujete raspored nameštaja i dekoracije u vašem domu, a za potpunu transformaciju i naglašavanje novog izgleda, savetujemo vam da razmislite o mogućnostima koje vam nudi rasveta. Uz promenu rasvete, izgleda zida, ili neke treće promene koja neće iziskivati previše troškova, vaš dom može dobiti potpuno novi izgled.