PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Veliki trikovi za male stanove

 • Objavljeno:
 • 3.4.2014

Mali stan nije razlog da ne poželimo nešto više, svetlije, prozračnije i lepše. Prostor se može povećati na nekoliko načina, a tri osnovna podrazumevaju sledeće:

 •  
 • - Da se ukidaju sve pregrade ili bar one koje nisu neophodne,
 • - Da se u stanu koristi prevashodno svetao nameštaj,
 • - Da se u enterijeru posebno ističe poneki komad nameštaja da bi se stvorio osećaj prostranosti i svežine.
 •  

Ovako dizajniran stan daje osećaj da se nalazi van grada, a osim ovih bazičnih pravila postoje i brojne dodatne mogućnosti da ublažite ili potpuno neutrališete ograničenja malog stana. Predstavljamo vam nekoliko najpraktičnijih trikova za male prostore.

 

Kombinovani orman sa sofom

 

Odličan način da maksimalno iskoristite prostor za spavanje i odlaganje stvari je kombinovani orman dobro ukomponovan sa sofom koja je zapravo krevet. Najbolja opcija je da orman bude u beloj ili nekoj svetlijoj boji jer će na taj način “otvoriti prostor”, a istovremeno ovaj komad nameštaja neće isticati previše, pa će prostor delovati organizovaniji i veći nego što zapravo jeste. Preporučljivo je da se beli orman dopunjuje sa suprotnim zidom iste bele boje, ali i istaknutim reljefom cigle.

 

 

Zavese i sitni detalji

 

Zavese i tapete su izuzetno bitni detalji u svakom stanu, a posebno u malim. U ovakvim stanovima se preporučuje korišćenje nabranih zavesa od cvetnog materijala jer stanu daju “miris” seoskog stila, što atmosferu i boravak u manjim prostorima čini prijatnijim.  Ako taj ambijent upotpuni neki upečatljiv detalj, kao što je lava stolica “Coco Sled Base” (Busk & Hertzog), dodatno se naglašavaju pastelne boje prostora i stvara još potpuniji utisak.

 

 

Tapete u jarkim bojama

 

Veoma efektan trik u malim prostorima je i upotreba tapeta jarkih boja. To posebno dolazi do izražaja ako se zid nasuprot prozora presvuče vedrim tapetama, kao što je, primera radi, zelena boja s printom drveća. Ako se prostor obogati i sa dva ogledala od poda do tavanice, efekti vašeg truda i iluzija dodatnog prostora će biti još izraženija.

 

 

Originalna rešenja za neiskorišćen prostor

 

Da biste zaokružili ceo prostor potrebna su i nešto originalnija rešenja. Jedno od njih može da bude široka polica na zidu ispod  televizijskog prijemnika koja će prostor učiniti praktičnim i zanimljivijim, a ujedno stolice i druge detalje pozicionirati u neposrednoj blizini. Na taj način će “neiskorišćen prostor” ispred prijemnika po potrebi moći da se pretvori i u prostor za druženje ili obavljanje nekih sitnih poslova, što nije praksa u slučaju većih stanova.

 

 

Mala trpezarija

 

Deo između sobe i male kuhinje uvek može da se unapredi u trpezarijski prostor, a to će vam uštedeti nekoliko dragocenih kvadrata jer ćete maksimalno iskoristiti deo stana koji najčešće nema nikakvu upotrebnu funkciju. Štaviše, iznad stola, a između dva prozora, idealno je mesto za malu policu, lampe, sveće, knjige i druge sitnice za koje je u svakom stanu potreban dodatan prostor, pa će efekat ovog rešenja biti dodatno pojačan.

 

 

Raznobojni predmeti u kupatilu

 

Mali stan podrazumeva i malo kupatilo, pa predlažemo jedan od najefektnijih trikova u ovom slučaju. Naime, upotreba raznobojnih predmeta u kupatilu odvraća od pomisli na skučen prostor i daje živahnu atmosferu prostoru koji nema dnevno svetlo, pa je upotreba takvih detalja praktično obavezna praksa. Najbolje od svega je to što vam je za ovakav potez potrebno minimalno novca, pa je korist od ovog trika zapravo dvostruka.  

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Projekat Koko Šanel: Enterijer koji odiše stilom

  Inspirisan večnim i istančanim stilom modne ikone 20. veka Koko Šanel, dizajnerski studio ArtPartner kreirao je enterijer dostojan njenog imena. Oslobođen svih komplikovanih i nepotrebnih detalja – baš poput modnih kreacija Koko Šanel, ovaj enterijer odiše prefinjenim stilom i elegancijom.

  Saznaj više

  Photo

  Rimski luksuz u Dubaiju

  Na mestu čija je tradicija istkana od sunca, mora i dragocenih bisera, nikao je još jedan dragulj Dubaija - rajska destinacija za one koji su u potrazi za mirom i privatnošću jednog ostrva, udobnošću privatne vile, i luksuzom koji krasi besprekoran italijanski stil.

  Saznaj više

  photo

  Novo ruho planinske vile iz 30-ih godina prošlog veka

  Renoviranjem klasičnog šalea u francuskom ski centru Meribel, arhitekte "Agencije Amevet" pokazale su kako se uživanje u planinskoj kući s pogledom na blještave snežne vrhove može dovesti do savršenstva.

  Saznaj više

  photo

  Renoviranje stana: Sofisticiran ambijent koji zaslužujete

  Renoviranje stana je dug i ozbiljan projekat koji, uz dobru pripremu i planiranje budžeta, za rezultat ima enterijer izvanredne estetike i funkcionalnosti. Bez obzira na to da li je vaš dom velike ili male kvadrature, jako je važno da pre upuštanja u ceo proces procenite pun obim posla.

  Saznaj više

  photo

  Glamur malog prostora u Beogradu na vodi (DETALJAN PLAN)

  Projekat i dizajn savršenog multifunkcionalnog prostora od svega 30 m² koji se lako može transformisati iz radnog u životni prostor, potpisuje Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera. Pogledajte detaljan plan ovog funkcionalnog stana.

  Saznaj više

  photo

  Moderan skandi enterijer od 35 kvadrata

  Mali stan u okolini Stokholma je uz pomoć savremenih ideja i snalažljivih odluka postao pravi primer kako se prostor od 35 kvadrata može preurediti u prijatno mesto za život.

  Saznaj više

  photo

  Duh Češke na Tašmajdanu

  Od koga se bolje mogu naučiti tajne piva nego od onih koji umetnost njegovog spravčjenja gaje vekovima. Čuvena češka kraljevska pivara Krušovice ima počasno mesto u restoranu OUR Pub.

  Saznaj više

  photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

   

  Moj svet: Sofa kao radni sto

  Savremen način života i ubrzani razvoj tehnologija promenio je naš odnos prema slobodnom vremenu. Shodno tome, dizajner Filip Stark kreirao je sofu "Moj svet", koja omogućava ljudima da koriste svoje mobilne uređaje dok odmaraju.

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više