PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

UPOREDNI TEST: Gipsani ili elastični plafoni

  • Objavljeno:
  • 26.1.2015

Od kada su se elastični dekorativni plafoni pojavili i na srpskom tržištu, sve je više onih koji se pitaju da li da se opredele za ovaj moderniji ili standardni gipsani plafon. Jedna od najvećih nedoumica je cena, jer se uglavnom pretpostavlja da su elastični plafoni znatno skuplji od gipsanih, a često se postavlja i pitanje kvaliteta.

 

Da bismo vam pojasnili razlike, rešili neke nedoumice i ukazali na česte zablude, u nastavku sledi uporedna analiza ove dve vrste plafona koju je uradila kompanija Franstudio, kao i finansijski proračun urađen na bazi prostorije veličine 20 m². Uporedni test koji sledi obuhvata sve bitne aspekte koje treba uzeti u obzir pri odlučivanju.

 

1. Složenost montaže i načina postavljanja

 

Prvi aspekt o kojem se obično razmišlja jeste složenost montaže jer direktno utiče i dužinu trajanja radova, a jednostavan i brz potpupak montaže elastičnih dekorativnih plafona predstavlja njihovu veliku prednost. 

 

 

 

2. Vreme potrebno za dekoraciju plafona

 

Ukoliko se odlučujete i za dekoraciju plafona, vreme potrebno za ispunjavanje vaše želje takođe treba uzeti u obzir. Ovde treba napomenuti da je za gipsane plafone potrebno iznošenje nameštaja iz prostorije u kojoj se radi, potrebno je kupiti materijal za pokrivanje zidova i poda, pomeranje merdevina prilikom rada dovodi do oštećenja parketa ili poda, a ništa od toga nije potrebno raditi u slučaju postavljanja elastičnih plafona. Minimalna visina gipsanih je 5 cm, a elastičnih 2,5 cm. 

 

 

3. Boja i mogućnost nanošenja fotopečata

 

Obe vrste plafona dozvoljavaju da se udaljite od tradicionalnih pravila i opredelite se za nešto novo. Postoji mogućnost eksperimentisanja što se tiče forme, pravljenja različitih konstrukcija na više nivoa, ali su po pitanju boja i nanošenja fotopečata mogućnosti značajno veće u slučaju elastičnih plafona. 

 

 

 

4. Mogućnosti osvetljenja

 

Ako po svaku cenu želite neobično osvetljenje ili svetlosne efekte u svom domu, neće biti dileme oko toga kojoj opciji ćete dati prednost. Dovoljno je da pogledate fantastično zvezdano nebo u enterijeru i biće vam jasne razlike između ove dve vrste plafona u pogledu specijalnog osvetljenja. 

 

 

5. Otpornost na vodu i vlagu

 

Voda i vlaga su nešto o čemu uvek morate razmišljati na vreme, jer početne greške kasnije uvek skupo koštaju. Ukoliko nemate ovu vrstu problema u svom stanu ili kući, onda možete odabrati bilo koju vrstu plafona. Ako se, međutim, ipak suočavate sa ovim poteškoćama, trebalo bi razmisliti o aspektima koje u nastavku taksativno navodimo. 

 

 

 

6. Održavanje i renoviranje

 

Održavanje i renoviranje u startu često previdimo kao bitne elemente, pa se stoga preporučuje da obavezno napravite proračun koliko vremena i novca je potrebno izdvojiti za uobičajeno održavanje u periodu od 10 godina koji se smatra reprezentativnim vremenskim okvirom. 

 

 

7. Rok trajanja

 

O ovom aspektu ne treba trošiti reči jer je kvalitet svakako nešto što se ne sme izgubiti iz vida pri donošenju bilo kakve odluke, a u nastavku slede neke bitne smernice. 

 

 

 

8. Finansijska kalkulacija

 

I na kraju, ono što nas uglavnom najviše zanima. Ako se vodite kratkoročnom računicom, primarni troškovi svakako idu u korist gipsanih plafona koji su u proseku jeftiniji oko 10 evra po metro kvadratnom. Ako, međutim, razmišljate dugorošno, situacija se zbog tekućih i mogućih troškova tokom godina nakon ugradnje menja u korist elastičnih, jer finalna računica nakon 10 godina koju je napravio Franstudio pokazuje da ćete u slučaju izbora elastičnih plafona uštedeti skoro 30% novca. 

 

 

Tabelarni prikaz je zasnovan na analizi kompanije Franstudio, a neke od primera sve popularnijih elastičnih dekorativnih plafona u enterijeru možete videti u galeriji fotografija koja sledi. 

 

Foto: Franstudio Beograd