PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

UPOREDNI TEST: Gipsani ili elastični plafoni

 • Objavljeno:
 • 26.1.2015

Od kada su se elastični dekorativni plafoni pojavili i na srpskom tržištu, sve je više onih koji se pitaju da li da se opredele za ovaj moderniji ili standardni gipsani plafon. Jedna od najvećih nedoumica je cena, jer se uglavnom pretpostavlja da su elastični plafoni znatno skuplji od gipsanih, a često se postavlja i pitanje kvaliteta.

 

Da bismo vam pojasnili razlike, rešili neke nedoumice i ukazali na česte zablude, u nastavku sledi uporedna analiza ove dve vrste plafona koju je uradila kompanija Franstudio, kao i finansijski proračun urađen na bazi prostorije veličine 20 m². Uporedni test koji sledi obuhvata sve bitne aspekte koje treba uzeti u obzir pri odlučivanju.

 

1. Složenost montaže i načina postavljanja

 

Prvi aspekt o kojem se obično razmišlja jeste složenost montaže jer direktno utiče i dužinu trajanja radova, a jednostavan i brz potpupak montaže elastičnih dekorativnih plafona predstavlja njihovu veliku prednost. 

 

 

 

2. Vreme potrebno za dekoraciju plafona

 

Ukoliko se odlučujete i za dekoraciju plafona, vreme potrebno za ispunjavanje vaše želje takođe treba uzeti u obzir. Ovde treba napomenuti da je za gipsane plafone potrebno iznošenje nameštaja iz prostorije u kojoj se radi, potrebno je kupiti materijal za pokrivanje zidova i poda, pomeranje merdevina prilikom rada dovodi do oštećenja parketa ili poda, a ništa od toga nije potrebno raditi u slučaju postavljanja elastičnih plafona. Minimalna visina gipsanih je 5 cm, a elastičnih 2,5 cm. 

 

 

3. Boja i mogućnost nanošenja fotopečata

 

Obe vrste plafona dozvoljavaju da se udaljite od tradicionalnih pravila i opredelite se za nešto novo. Postoji mogućnost eksperimentisanja što se tiče forme, pravljenja različitih konstrukcija na više nivoa, ali su po pitanju boja i nanošenja fotopečata mogućnosti značajno veće u slučaju elastičnih plafona. 

 

 

 

4. Mogućnosti osvetljenja

 

Ako po svaku cenu želite neobično osvetljenje ili svetlosne efekte u svom domu, neće biti dileme oko toga kojoj opciji ćete dati prednost. Dovoljno je da pogledate fantastično zvezdano nebo u enterijeru i biće vam jasne razlike između ove dve vrste plafona u pogledu specijalnog osvetljenja. 

 

 

5. Otpornost na vodu i vlagu

 

Voda i vlaga su nešto o čemu uvek morate razmišljati na vreme, jer početne greške kasnije uvek skupo koštaju. Ukoliko nemate ovu vrstu problema u svom stanu ili kući, onda možete odabrati bilo koju vrstu plafona. Ako se, međutim, ipak suočavate sa ovim poteškoćama, trebalo bi razmisliti o aspektima koje u nastavku taksativno navodimo. 

 

 

 

6. Održavanje i renoviranje

 

Održavanje i renoviranje u startu često previdimo kao bitne elemente, pa se stoga preporučuje da obavezno napravite proračun koliko vremena i novca je potrebno izdvojiti za uobičajeno održavanje u periodu od 10 godina koji se smatra reprezentativnim vremenskim okvirom. 

 

 

7. Rok trajanja

 

O ovom aspektu ne treba trošiti reči jer je kvalitet svakako nešto što se ne sme izgubiti iz vida pri donošenju bilo kakve odluke, a u nastavku slede neke bitne smernice. 

 

 

 

8. Finansijska kalkulacija

 

I na kraju, ono što nas uglavnom najviše zanima. Ako se vodite kratkoročnom računicom, primarni troškovi svakako idu u korist gipsanih plafona koji su u proseku jeftiniji oko 10 evra po metro kvadratnom. Ako, međutim, razmišljate dugorošno, situacija se zbog tekućih i mogućih troškova tokom godina nakon ugradnje menja u korist elastičnih, jer finalna računica nakon 10 godina koju je napravio Franstudio pokazuje da ćete u slučaju izbora elastičnih plafona uštedeti skoro 30% novca. 

 

 

Tabelarni prikaz je zasnovan na analizi kompanije Franstudio, a neke od primera sve popularnijih elastičnih dekorativnih plafona u enterijeru možete videti u galeriji fotografija koja sledi. 

 

Foto: Franstudio Beograd

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Projekat Koko Šanel: Enterijer koji odiše stilom

  Inspirisan večnim i istančanim stilom modne ikone 20. veka Koko Šanel, dizajnerski studio ArtPartner kreirao je enterijer dostojan njenog imena. Oslobođen svih komplikovanih i nepotrebnih detalja – baš poput modnih kreacija Koko Šanel, ovaj enterijer odiše prefinjenim stilom i elegancijom.

  Saznaj više

  Photo

  Rimski luksuz u Dubaiju

  Na mestu čija je tradicija istkana od sunca, mora i dragocenih bisera, nikao je još jedan dragulj Dubaija - rajska destinacija za one koji su u potrazi za mirom i privatnošću jednog ostrva, udobnošću privatne vile, i luksuzom koji krasi besprekoran italijanski stil.

  Saznaj više

  photo

  Novo ruho planinske vile iz 30-ih godina prošlog veka

  Renoviranjem klasičnog šalea u francuskom ski centru Meribel, arhitekte "Agencije Amevet" pokazale su kako se uživanje u planinskoj kući s pogledom na blještave snežne vrhove može dovesti do savršenstva.

  Saznaj više

  photo

  Renoviranje stana: Sofisticiran ambijent koji zaslužujete

  Renoviranje stana je dug i ozbiljan projekat koji, uz dobru pripremu i planiranje budžeta, za rezultat ima enterijer izvanredne estetike i funkcionalnosti. Bez obzira na to da li je vaš dom velike ili male kvadrature, jako je važno da pre upuštanja u ceo proces procenite pun obim posla.

  Saznaj više

  photo

  Glamur malog prostora u Beogradu na vodi (DETALJAN PLAN)

  Projekat i dizajn savršenog multifunkcionalnog prostora od svega 30 m² koji se lako može transformisati iz radnog u životni prostor, potpisuje Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera. Pogledajte detaljan plan ovog funkcionalnog stana.

  Saznaj više

  photo

  Moderan skandi enterijer od 35 kvadrata

  Mali stan u okolini Stokholma je uz pomoć savremenih ideja i snalažljivih odluka postao pravi primer kako se prostor od 35 kvadrata može preurediti u prijatno mesto za život.

  Saznaj više

  photo

  Duh Češke na Tašmajdanu

  Od koga se bolje mogu naučiti tajne piva nego od onih koji umetnost njegovog spravčjenja gaje vekovima. Čuvena češka kraljevska pivara Krušovice ima počasno mesto u restoranu OUR Pub.

  Saznaj više

  photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više