PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Umetnost u mozaiku na zidovima istorijskog kabarea

  • Objavljeno:
  • 6.8.2019

Jedno od najstarijih i najpoznatijih pozorišta u francuskoj prestonici promenio je ruho još jednom, i zablistalo u zlatnim i crvenim tonovima inspirisanim delom Gustava Klimta. Svetlucavi mozaici, impresivna rasveta i inovativni materijali krase deo pozorišta koji je najinteresantnije dizajniran – Bar des Anges.

 

Kabare, kankan i šampanjac. Energična kombinacija koju svako treba da iskusi bar jednom u životu ako se nađe u Parizu. A najbolje mesto za to je "Paradis Latin", legendarno pozorište za bogatom istorijom, koje ne prestaje da zadivljuje svoje posetioce.

 

 

Jedno od najstarijih i najpoznatijih pozorišta u francuskoj prestonici otvoreno je 1803. godine na zahtev Napoleona Bonaparte i prvobitno je nosilo naziv Théâtre Latin. Nakon požara ponovo je izgrađeno 1889. pod nadzorom Gustava Ajfela, iste godine kada je izgradio i čuveni toranj.

 

       

 

Povodom 130 godina postojanja pod današnjim imenom, "Paradis Latin" je promenio svoje ruho još jednom – obnovljene su pozorišne sale kao i ostale prostorije slavnog kabarea. Među najupečatljivijim je Bar des Anges, čiji je dizajn do detalja osmislila i izradila renomirana italijanska kompanija "Sicis".

 

       

 

Čuvena slika Judit l Gustava Klimta, koju su umetnici iz "Maison Sicis" reprodukovali u mozaiku, krasi zid iznad šanka. Svetlucavo znato i tonovi crvene boje koje koristi austrijski slikar potekli su iz vizantijske umetnosti. Klimt je naročito bio inspirisan Vizantijom nakon njegove posete Raveni, gradu mozaika i današnjem sedištu kompanije "Sicis".

 

       

 

Šarmantna atmosfera vraća u prošlost, u doba "Belle Époque" kada su dame u čipkanim haljinama i kavaljeri odeveni u smokinge sedeli za tim šankom. Sada je i šank jednim delom ukrašen mozaikom u istim tonovima kao zid, dok su stranice prekrivene tankim staklenim panelima "Vetrite".

 

Fotelje su tapacirane u somotu boje šampanjca, tako da budu skladno uparene uz okrugle stolove sa staklenim pločama istih nijansi.

 

       

 

Luster "Ballet", jedan od prepoznatljivih proizvoda iz  "Maison Sicis", unosi u prostor difuzno i toplo svetlo koje stvara ugodnu i intimnu atmosferu.

 

Foto: Sicis