PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Umetnik srpskog porekla najtalentovaniji enterijerista u Francuskoj

  • Objavljeno:
  • 17.2.2014

Pjer Jovanović (Pierre Yovanovitch) je Francuz rođen u mešovito srpsko-francuskom braku u Nici, koji već godinama živi i radi u Parizu. Trenutno ga smatraju najtalenotavnijim enterijeristom u Francuskoj, a dvadesetak saradnika koji rade u njegovom pariskom arhitektonskom birou zovu ga Jovo, neodoljivo podsećajući na njegovo srpsko poreklo.

 

Bivši stilista za mušku modu kod slavnog Pjera Kardena, jedini je Francuz koga je američki Arhitektural dajdžest (Architectural Digest) uvrstio na prestižnu listu 100 najboljih dekoratera na sveta za 2010. godinu.

 

 „Moj mentor Karden oformio je moj ukus za geometriju, simetriju i asimetriju. Zahvaljujući njemu shvatio sam sistem timskog rada”, kaže Jovanović.

 

Bilo da je u pitanju zamak iz XVII veka u Provansi, najlepši stanovi Pariza, kuća-kocka u Luksemburgu ili Briselu, Jovanović je u njih uneo ravne linije, bogatstvo raznolikosti, malo nameštaja koji je sam stilizovao i belinu. Ti elementi čine prepoznatljiv pečat ovog umetnika, a proizvod su njegove ljubavi prema delima Roberta Maje-Stivensa, Džona Povsona, Gunara Asplunda i Adolfa Losa.

 

 

Primer koji opisuje njegov stil je i vila u Sen Tropeu, vlasništvo francuskog novinara i romansijera  Sedrika Fabra. Po običaju, viila bi trebalo da je izgrađena u mediteranskom stilu, ali je zahvaljujući Jovanoviću arhitektura jednostavna, neutralna i udobna, a unutrašnjost krasi prirodno drvo, beli zidovi, malo nameštaja i stil pedesetih godina. 

 

 

Ova vila je smeštena u borovoj i maslinovoj šumi prekoputa slavne vile „Madrag“ koja je pripadala glumici Brižit Bardo, gleda na zaliv Kanabijer, od milošte nazvan „zaliv milijardera“.

 

U srcu vile, u velikom salonu postavljene su dve sofe. Jedna je okrenuta plavetrnom moru, druga prema kaminu. Obe, meko zaobljenih linija, stil Jovanović. Tu su i „Niska stolica“ Pola Lasla i čuvena stolica „Peackock“ Hansa Vegnera. 

 

 

U spavaćoj sobi krevet od pune borovine, upotreba hrastovine u kuhinji (tabure „Mater“), kao i lusteri „Jovo“, odišu jednostavnošću. Na terasi udobne klupe i sto od borovine, verovatno najdraže mesto gostiju koji preko bazena uživaju u plavetnilu Mediterana.

 

Četrdesetosmogodišnji Pjer Jovanović za 2014.godinu priprema nove projekte: ultra luksuzni hotel na Zermatu, ambiciozne projekte u Švajcarskoj, privatnu rezidenciju na njujorškoj Petoj aveniji. „Voleo bih da dizajniram i jedan brod“, najavljuje svoje buduće ciljeve enterijerista koji će definitivno obeležiti i godine koje dolaze.

 

 

Foto: Patrice de Grandry / loveisspeed.blogspot / desiretoinspire.net