PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Trikom do svetlijeg kupatila

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Pravilno izabranom i pozicioniranom rasvetom u kupatilu stvara se upečatljiv izgled i pravi opuštajuća atmosfera. Ipak, osvetljenje u kupaonici nije samo estetsko, već i pitanje bezbednosti.

Za razliku od dnevne ili spavaće sobe, u kupatilu se svetiljke ne mogu ugraditi na svakom mestu. Izvori osvetljenja ne smeju doći u kontakt sa vodom, pa stoga morate biti oprezni i birati one koje su namenjene vlažnim prostorijama. Svetiljke moraju biti postavljene tako da ne mogu da padnu u lavabo, kadu ili kabinu za tuširanje. Najpogodnija je rasveta za spoljašnju upotrebu, pre svega svetleće trake i neonke. One se mogu postaviti iznad ormarića, police, slike ili biljke.

Svetlo u kupatilu mora biti jako, ujednačeno i bez senki kako biste u njemu mogli da se našminkate, obrijate ili sredite frizuru. Centralna rasveta, poput niskonaponskih sijalica i plafonjera, najpraktičnije je rešenje. Visećim svetiljkama možete potom pridodati svetlo u određeni deo kupatila. One su funkcionalne, ali i dekorativne i elegantne.

Svetiljke se mogu montirati i na zid, uglavnom iznad ili pored ogledala. Bez obzira na oblik, najefektnije su one sa dimerom, u boji pločica ili lavaboa. U manjim kupatilima rasveta iznad ogledala osvetleće celu prostoriju. U većim su, međutim, potrebne i dodatne svetiljke na plafonu.

Ukoliko se odlučite za zidne svetiljke, rasveta za ogledalo mora biti pravilno pozicionirana, a njena jačina određena tako da možete nesmetano da funkcionišete. Boja svetla treba da bude prijatno bela, opuštajuća. Klasične žute sijalice treba izbegavati, jer ne daju realnu sliku.

Da bi vam lice bilo pravilno osvetljeno postavite dve male svetiljke s obe strane ogledala. U slučaju da želite da ih postavite iznad ogledala, izaberite kraću neonsku cev ili sijalicu zaklonjenu providnom plastikom, sa ujednačenim, a ne treparavim svetlom. Ako je ogledalo veliko, zidnu svetiljku postavite iznad ogledala, da bi se svetlost ravnomerno rasporedila. Niz svetiljki oko ogledala omogućava kvalitetno osvetljenje, a i estetski je dopadljivo. Da bi izbegli odsjaj, obavezno koristite mutne sijalice.

Kade i tuš kabine slabije su osvetljene zbog zavesa ili peskiranog stakla koje ne propuštaju centralno svetlo. Ukoliko iznad kade ili kabine postoje mesta na koje ne može dospeti voda, montirajte indirektno ili zamućeno svetlo koje će osvetljavati tokom kupanja ili tuširanja. Ukoliko imate hidromasažnu kadu ili đakuzi, koristite efektno osvetljenje, koje stvara opuštajuću spa atmosferu. Takođe, možete i da oko kade, na prozoru ili policama rasporedite mirišljave sveće i njima učinite ambijent prijatnijim za relaksaciju.