PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tri sjajne ideje za uređenje manjih stanova

  • Objavljeno:
  • 26.2.2015

U dizajnu, kao i u životu, veće ne znači uvek i bolje. Kod malih stanova karakterističnim za urbane sredine mnogo je bitnije šta ćete uraditi sa prostorom koji vam je na raspolaganju nego koliku površinu on zauzima.

 

Dizajniranje manjih prostora koji moraju imati sve neophodne funkcije od kuhinje do kupatila svakako predstavlja veliki izazov. Ali, ako se oslobodite megalomanskih ideja, svideće vam se šta sve dizajneri mogu da osmisle u malim stanovima.

Predstavljamo vam tri stana koji se kreću u rasponu od 39 do 59 kvadrata, a zahvaljujući sjajnim idejama svaki je oličenje prelepog dizajna i specifičnog karaktera.

 

Sve funkcije u 39 kvadrata

 

Prvi stan ima samo 39 kvadratnih metara, pa je zbog male površine bio i najveći izazov. Uprkos tome, on je morao da zadovoljni sve neophodne funkcije za normalan život, pa je trpezarijski sto morao biti smešten između sofe i televizora, što može biti nezgodno, ali je nekada neophodno rešenje.

 

U ovako malom stanu, kuhinja je nešto veća od bara, pa je svaki element morao biti izuzetno dobro proračunat. Isto je i prostorom za spavanje koji je vešto skriven iza kliznih vrata, slično kao u slučaju "8 najbolje iskorišćenih kvadrata ikada".

 

Drugo odlično rešenje da maksimalno iskoristite prostor za spavanje i odlaganje stvari je kombinovani orman dobro ukomponovan sa sofom koja je zapravo krevet, što je na najbolji način prikazano u tekstu o velikim trikovima za male stanove.

 

Komfor u 47 kvadrata

 

Drugi stan je veličine 47 kvadrata, što ga čini jednim od većih iz grupe mikro stanova. Stan deluje prostrano i otvoreno zahvaljujući svetloj paleti boja i nameštaju, jer spoj panela od prirodnog drveta i velikih belih površina omogućuje svetlu da stvori osećaj znatno većeg prostora, baš kao što je učinjeno i u slučaju malog stana od 34 m² u okolini Stokholma.

 

Kompaktna kuhinja ima mali kutak za ručavanje koji ujedno pruža i dovoljno prostora za pripremu hrane. Iznenađujuće veliko kupatilo sa elegantnim belim pločicama i dubokom kadom pretvara jedinu privatnu prostoriju ovog stana u prostor za pravo uzivanje.

 

Funkcionalnih 59 kvadrata

 

Poslednji stan je veličine 59 kvadratnih metara i može se svrstati u grupu stanova srednje veličine. Nešto više kvadrata podrazumeva i više opcija kada se radi o dizajnu. Trpezarijski sto za četiri osobe savršeno se uklapa u kuhinju, a spavaća soba može se odvojiti kliznim vratima. Mogućnost odvajanja spavaće sobe veoma je značajna za život u malom prostoru. Tako možete da radite u jednoj prostoriji, a u drugoj spavate i to razdvajanje je vrlo bitno za opuštanje.

 

Ukoliko vam plan stana ipak ne dopušta odvajanja spavaće sobe, alternativno rešenje može da bude izdvajanje kreveta u izdignutu zonu, čime se koliko-toliko stvara osećaj da ste u mirnijem delu stana.

 

Foto: home-designing.com