PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tri nova trenda za kuhinju iz snova

  • Objavljeno:
  • 22.4.2019

Prilikom uređenja životnog prostora, veoma je važno da pravilno odaberemo karakteristike, materijale i izgled svog kulinarskog kutka. Pružamo vam savete i otkrivamo trendove kojima se možete voditi u dizajnu svoje kuhinje iz snova.

 

Kuhinja je srce svake kuće, tako je bilo od pamtiveka. U kuhinji se nekada odvijao život tradicionalnog doma, posebno kako je kuhinja bila i jedina grejana prostorija. Sa razvojem urbanog stanovanja i usvajanjem funkcionalnog pristupa u modernističkoj arhitekturi, većina naših stanova dobila je neku interpretaciju "Frankfurtske kuhinje", kreirane 1926. godine od strane austrijske arhitektkinje Grete Šite-Lisicki. Ova racionalno osmišljena kuhinja imala je sve što je moderna domaćica zahtevala, u minimalnom prostoru i uz savremeni dizajn. Danas je savremena kuhinja, zadržavši naglasak na funkcionalnosti, ponovo srce kuće – otvorena je prema dnevnom boravku i predstavlja scenografiju za razne dnevne aktivnosti. Zbog toga je važno da prilikom uređenja životnog prostora pravilno odaberemo karakteristike, materijale i izgled svog kulinarskog kutka. 

 

Prilikom odabira kuhinje, trebalo bi imati na umu, pre svega, osnovne funkcionalne karakteristike koje ona mora da zadovolji, u skladu sa našim prioritetima i dnevnim navikama, i time koliko često u njoj boravimo. Zbog prostornih ograničenja ne možemo uvek da ispunimo sve svoje želje, pa je neophodan kompromis kako bismo maksimalno iskoristili potencijale svog doma. U definisanju funkcionalne kuhinje u skladu sa prostornim kapacitetima, najbolje je osloniti se na profesionalnu pomoć.

 

Obratite se projektantu – arhitekti ili dizajneru enterijera, koji vam može pomoći da svoju kuhinju iz snova vizualizujete i smestite u svoj stan ili kuću. Primera radi, kompanija Gorenje u Srbiji u okviru svojih maloprodajnih objekata, Gorenje Studija, nudi i besplatne usluge projektovanja i konsultacije sa projektantskim i prodajnim timom prilikom kupovine kuhinje iz njihovog bogatog asortimana, uz prateću belu tehniku i male kućne aparate. Time praktično rešavate sve na jednom mestu – od ideje do realizacije, uz besplatnu isporuku i montažu prema dogovorenom projektu.

 

Pored funkcionalnosti, važne karakteristike kuhinje su i bezbednost i dugotrajnost njenog korišćenja. Ovde je potrebno obratiti pažnju na materijale koji se koriste u proizvodnji kuhinjskih elemenata i njihovu završnu obradu koja značajno utiče na životni vek, kao i na odabir kvalitetnih okova koji će izdržati svakodnevno korišćenje i terete čaša, tanjira i ostalog posuđa.

 

Gorenje+ kuhinje proizvode se u Nemačkoj, prema EU standardima kvaliteta i zaštite zdravlja i bezbednosti, te izborom elemenata iz velike ponude ovog brenda znate da ste pitanje uređenja kuhinje rešili na duže staze. Ostaje vam samo da se pozabavite detaljima u vidu moderno dizajniranih malih kućnih aparata i date lični pečat svom kulinarskom kutku.

 

Jer, na kraju, moramo priznati da su estetika i izgled kuhinje podjednako važni kao gorenavedene karakteristike, s obzirom na to da je kuhinja postala važan deo enterijera i ponekad stilski diktira izgled čitavog stana.

 

Već godinama unazad, trendovi u uređenju kuhinja jedan su od glavnih pokazatelja kretanja u svetu dizajna enterijera bilo da je reč o modernim, klasičnim ili rustičnim linijama. Izbor dezena, boja i detalja na tržištu je zaista veliki i često zbunjujući i za same kupce u smislu mogućnosti kombinovanja. Zato izdvajamo tri nova trenda kojima se možete voditi u dizajnu svoje kuhinje iz snova.

 

Dodir prirode u vašoj kuhinji – ormarići u boji drveta

 

Umesto trenda belih ormarića i drvenih radnih ploča koji je dugo preovladavao, danas sve češće vidimo aktuelne primere kuhinja sa ormarićima u boji drveta. Drvo će svojom teksturom, bez obzira na ton, u svaku kuhinju uneti dozu topline i dodira sa prirodom.

 

Gorenje+ kuhinja Desiree (Cindy)

 

Ovaj trend odgovara kako rustičnim kuhinjama, koje možete dekorisati industrijskim ručicama u crnoj boji, šarenim pločicama između gornjih i donjih elemenata i retro plafonskim i zidnim lampama, tako i klasičnim kuhinjama gde se drvo dobro kombinuje sa mirnijim dekorom i elementima u boji za moderan, savremen izgled.

 

Betonska kuhinja za minimalni izgled

 

Novi trend u minimalističkom pristupu enterijeru, posebno kada su u pitanju kuhinje, jeste uvođenje nešto grubljih tekstura. Potpuno sjajne i inox kuhinje gube na svojoj privlačnosti, a sve češće se biraju elementi sa teksturom betona. Ovaj materijal odgovara minimalističkoj estetici i odlično se kombinuje sa sjajnim površinama kuhinjskih aparata ili detaljima u sjajnim teksturama.

 

Gorenje+ kuhinja Gloriette Celine (Concrete Grey)

 

Možete se opredeliti za betonski izgled radnih ploča ili betonske frontove ormarića, a za one smelije tu je i "total look". Ovakve kuhinje je najpogodnije opremiti jednostavnim arhitektonskim osvetljenjem – reflektorima ili visilicama svedenog minimalističkog dizajna, i trakastim LED osvetljenjem.

 

Zagasite boje za veću kulinarsku inspiraciju

 

Dugo rezervisane pre svega za spavaće sobe, zagasite boje sada dobijaju svoje mesto i u dnevnim prostorima i kuhinjama. U suprotnosti sa svetlim minimalističkim enterijerom, ali podjednako popularan, trend zagasitih boja inspirisan je željom da prostor dobije atmosferu, toplinu i sopstveno raspoloženje.

 

Gorenje+ kuhinja Ella (Ocean Blue)

 

Opredelite se za kombinacije u toplim, zemljanim tonovima, ili za tamne nijanse plave i zelene sa kojima možete napraviti zanimljive kombinacije boja, tekstura i različitih stilova i uz adekvatne detalje prilagoditi ih ostatku doma, posebno ukoliko je reč o kuhinji spojenoj sa dnevnim boravkom.

 

Autor: Milena Zindović, d.i.a, M.Arch.

Foto: Gorenje